Gevaarlijk rijgedrag aangepakt met bestuurlijke inbeslagnam

Op 9 mei werden er in onze Politiezone in één keer 5 voertuigen van wegpiraten bestuurlijk in beslag genomen. Sinds november 2019 is onze Politiezone gestart met het uitvoeren van bestuurlijke inbeslagnames van voertuigen om gevaarlijk rijgedrag te bestrijden. In totaal werden er intussen 17 voertuigen bestuurlijk in beslag genomen.

Op die dag kreeg de politie een melding van een buurtbewoner over een straatrace van vijf voertuigen in de wijk Pogge. Een anonieme patrouille van de Politiezone kwam ter plaatse en constateerde een rodeo-drive tussen de 5 voertuigen die verschillende verkeersovertredingen begingen.

De bestuurders brachten door dit onaangepaste rijgedrag de lichamelijke integriteit van verschillende weggebruikers in de openbare ruimte in gevaar. De wegpiraten konden ook niet anticiperen op mogelijke hindernissen op de weg.

Alle vijf voertuigen werden bestuurlijk in beslag genomen door onze Politiezone en er werden proces-verbalen opgesteld voor de verschillende verkeersinbreuken die ze pleegden.

De verkeersveiligheid te garanderen

De bestuurlijke inbeslagnames zijn een tool om de verkeersveiligheid te garanderen. Als een automobilist door zijn rijgedrag het leven of de lichamelijke integriteit van anderen met zijn voertuig in gevaar brengt, kan zijn voertuig voor 5 werkdagen bestuurlijk in beslag worden genomen wanneer aan een aantal strenge criteria wordt voldaan en met bevestiging van de Burgemeester.

Het is niet de eerste keer dat wegpiraten konden worden gestopt dankzij een melding van een buurtbewoner. Als een burger getuige is van dit soort rijgedrag of races dient hij/zij niet te aarzelen om onze dispatching op te bellen (02/249 22 11). Op basis van die informatie kunnen we patrouilles in de betreffende wijk oriënteren om een gevaarlijke straatrace te stoppen”, benadrukt Frédéric Dauphin, Korpschef van de Politiezone.

Info:

02/249 22 11