Koninklijke Sint-Mariastraat: een wijk in ontwikkeling

Het gezicht van de wijk in de Koninklijke Sint-Mariastraat zal weldra veranderen. De eerste werken zullen niet voor november 2020 van start gaan. Maar om deze aanpassingen vlot te laten verlopen, moet de gemeente nu al maatregelen nemen.

De komende jaren zal de wijk Colignon/Koninklijke Sint-Mariawijk worden omgevormd: een grote gewestelijke mobiliteitsstudie zal de heraanleg van de wegen en pleinen oriënteren, zonder de werken gekoppeld aan de metro Noord te vergeten. Deze verschillende projecten zullen leiden tot inrichtingen die gespreid zullen worden in de tijd en die de openbare ruimten van de wijk geleidelijk zullen aanpassen.

Een impact op de vrijdagmarkt

De gemeente moest de eerste maatregel nemen met het oog op al deze veranderingen. Gezien de omvang van de eerste bouwwerven (in het bijzonder de werkzaamheden voor de vernieuwing van de rioleringen, voorzien door Vivaqua) heeft Schaarbeek de moeilijke beslissing genomen om tegen november 2020 de vrijdagmarkt af te schaffen.

Behalve de werven in de Koninklijke Sint-Mariastraat zullen nog andere werkzaamheden in de omgeving verkeersomleidingen met zich meebrengen. De gemeente zal de Koninklijke Sint-Mariastraat niet meer kunnen mobiliseren om er de markt te organiseren. Schaarbeek heeft deze maatregel eerst gecommuniceerd aan de marktkramers. Volgens de wettelijke vormen kregen ze een vooropzeg van een jaar .