Lancering 2de fase voor algemene zone 30

Een jaar geleden werd heel Schaarbeek, met uitzondering van enkele grote assen, een zone 30. Doelstelling: meer verkeersveiligheid, een betere luchtkwaliteit en een aangenamere leefomgeving. In september vindt u bij de bakker en op café een herinnering aan deze algemene snelheidslimiet, en hieronder geven we u een overzicht van de al genomen en de toekomstige maatregelen.

 

Sensibilisering? Praat erover!

Op straat zijn er nu 420 thermoplastische patches die de zone 30 aangeven, net zoals 170 extra patches zodat elk straatdeel in Schaarbeek gedekt is. Daarnaast zijn er 181 extra borden bij de scholen geplaatst. U ziet deze maand ook affiches ‘zone 30’ in het straatbeeld en de gemeente verdeelt flyers, stickers, fluohesjes, broodzakken en drankviltjes.

Infrastructuur als snelheidsremmer

Kruispunten en schoolomgevingen krijgen prioriteit en worden (her)aangelegd met verkeersremmers. In 2018-2019 werden er zo 13 zones heraangelegd, er zijn nog eens 11 werven gepland voor 2019-2020. Daarnaast plaatste de gemeente 11 Berlijnse kussens en zijn er nog 20 in stock. De gemeente houdt samen met de politie snelheidsmetingen in verschillende wijken. Op basis daarvan worden er waar mogelijk Berlijnse kussens geplaatst.

Preventieve en repressieve controles

De gemeente investeert € 107.000,- in preventieve radars die de snelheid aangeven. De helft daarvan is gesubsidieerd door Brussel Mobiliteit (€ 57.000,-). De politie heeft vaste camera’s geplaatst op de Haachtsesteenweg en er loopt aanvraag voor extra camera’s op de grote assen. Met een eigen gemeentelijke LIDAR (superflitscamera) en een gewestelijke LIDAR blijft de politiezone de snelheidscontroles opdrijven, met een bijzondere focus op het respecteren van de zone 30.

Focus op scholen

“Zeker bij de start van het schooljaar willen we iedereen er opnieuw aan herinneren dat Schaarbeek een zone 30 is. Alleen zo kan iedereen veilig naar school, ook met de bus of tram, te voet of met de fiets,” besluit Schepen van Mobiliteit, Adelheid Byttebier.

Bent u ook geïnteresseerd in een affiche van de zone 30, een fluohesje, stickers, broodzakken of drankviltjes? Contacteer dan de Mobiliteitsdienst: mobiliteit@schaarbeek.be