Opvoeding rond respect voor netheid en milieu

Aan de hand van verschillende animaties sensibiliseert de Pedagogische cel van de dienst Netheid & Groene ruimtes de kinderen van de scholen en de Schaarbeekse vzw’s voor de natuur en de netheid. Een kort overzicht.

Tuin en pedagogische moestuin

Te midden van het Josaphatpark worden de natuurtuin, de pedagogische moestuin en de wijngaard regelmatig opengesteld - na inschrijving - voor de animatie van scholen.

De modeltuin toont wat er mogelijk is om de biodiversiteit in de stad te bevorderen. Zo wordt er uitleg gegeven over de verschillende ecosystemen en worden de kleine bewoners van de tuin voorgesteld.

Er werd ook een moestuin ingericht om de kinderen de kans te bieden opnieuw kennis te maken met seizoensfruit en -groenten. Deze moestuin prikkelt hun zintuigen en schept opnieuw een band tussen de natuur en hun bord. Naargelang het seizoen kunnen de kinderen er komen plukken en hun oogst ter plaatse opeten.

 

jardin Josaphat

En wat als er geen straatveger was

Een animatie voor scholen die verloopt in twee tijden. De animatie begint met een theoretische les in de klas, een uitwisseling over de afvalproblematiek en het respect voor de openbare netheid, gevolgd door een uitleg over de levenscyclus van het afval en de regels voor het sorteren.

Daarna volgt een praktisch gedeelte, “doelstelling netheid”, dat draait rond een ontmoeting met een straatveger, een schoonmaakoperatie in de omliggende straten onder de vorm van een rollenspel en een analyse.

 

Et si le balayeur n’existait pas

 

Download hier het volledige programma van de pedagogische cel >>>