Senioren en studenten onder één dak

Studenten en senioren onder één dak laten samenwonen: dat is de uitdaging van de vzw ‘1 toit, 2 âges’ ('1 dak, 2 generaties'). Intergenerationele huisvesting brengt studenten die een betaalbare kamer zoeken in contact met senioren die graag wat meer gezelschap willen. Een echte win-winsituatie!

Een win-winuitwisseling

Bent u ouder dan 50 jaar? Heeft u een kamer vrij bij u thuis? Bent u op zoek naar een geruststellende aanwezigheid, gezelschap, een bijverdienste ...?

Bent u student? Zoekt u een origineel en betaalbaar onderkomen? Wilt u een verrijkende ervaring opdoen?

Dan is intergenerationele huisvesting u op het lijf geschreven!

1 dak, 2 generaties, 2 formules

De vzw ‘1 toit, 2 âges’ is sinds 2009 in België actief op het vlak van intergenerationele huisvesting.

De vzw stelt 2 soorten formules voor.

Dankzij de eerste formule kan de student een kamer huren aan zeer democratische prijzen, als hij/zij de bewoner regelmatig gezelschap houdt en meehelpt aan de huishoudelijke taken. De senior en de student bepalen zelf de voorwaarden van het contract, zodat ieders behoeften en beschikbaarheden gerespecteerd worden. De senior kan de student, bijvoorbeeld, vragen om naar de supermarkt te gaan of om het avondeten klaar te maken. In andere gevallen kan de senior vragen hem/haar naar de dokter te brengen of hem/haar wegwijs te maken in de nieuwe technologieën.

Als ze voor de tweede formule kiezen, heeft de student geen verplichtingen ten opzichte van de bejaarde (behalve natuurlijk beleefdheid en respect zodat het samenwonen vlekkeloos verloopt).  In ruil betaalt de student de senior een huurprijs die niet meer dan € 300 mag bedragen, kosten inbegrepen.

Serieuze audities

Voor het goede verloop van de samenwerking is het essentieel dat beide partijen harmonieus met elkaar kunnen samenleven. Daarom hanteert de vzw een nauwgezette selectieprocedure voor de kandidaten in functie van de gevraagde geografische ligging en formule. Ook gaat ze na of beide partijen effectief bereid zijn tot deze manier van samenwonen die discretie, respect en vertrouwen vereist.

De vzw '1 toit 2 âges' volgt het project het hele jaar op om er zeker van te zijn dat de overeenkomst die de partijen ondertekenden, daadwerkelijk wordt nageleefd.

Meer informatie over deze verrijkende ervaring vindt u op de website van de vzw '1 toit deux âges'.