Lokale boerderijproducten op de Schaarbeekse borden

“La Ferme à ma Zone” is een korteketenproject dat door inwoners van Schaarbeek is bedacht. Het idee is om verse producten van duurzame boerderijen rond Brussel aan te bieden en per fiets te leveren. Het werd getest tijdens de lockdown met 20 gezinnen uit Schaarbeek, maar ondertussen is “La Ferme à ma Zone” toegankelijk voor alle inwoners van Schaarbeek. Christophe Baudin, een van de initiatiefnemers van het project, geeft een woordje uitleg over de lancering.

Schaarbeek: Vanwaar die naam, “La Ferme à ma Zone”?

Christophe Baudin: Die ontstond door een discussie die ik met mijn vrouw had in de auto over de bedreiging van Amazon voor onze consumptie- en productiepatronen. Ik zei haar: "We zouden een "à-MA-zone"-boerderij moeten oprichten, een buurtboerderij dus”. Drie weken later zijn we gestart met testleveringen per fiets van verse, lokale producten aan 20 gezinnen uit onze wijk in Schaarbeek.

S.: Hoe verliep de test in Schaarbeek?

Ch.B.:  We leverden één keer per week twee maanden lang, in mei en juni. Er was veel enthousiasme om superverse producten afkomstig van duurzame landbouw te consumeren, rechtstreeks van lokale boeren en producenten. Op basis daarvan hebben we besloten om de dienst in de hele gemeente Schaarbeek aan te bieden.

S.: De meeste producenten van La Ferme à ma Zone komen uit Brabant. Biedt u ook producten uit Schaarbeek aan?

Ch.B.: Voorlopig werken we met één producent uit Schaarbeek: de kruidenthees "Tiz'Time" van Bettina Secchia, die magisch lekker zijn. Bettina woont in de wijk Helmet en is onlangs begonnen met de productie van haar 100% artisanale en natuurlijke kruidenthees, afkomstig van eigen teelt op grond in Anderlecht. Binnenkort komen er nog meer producten uit Schaarbeek bij.

Meer info over “La Ferme à ma Zone” >>>