De criminaliteitscijfers blijven dalen

In 2002 kozen Schaarbeek, Evere en Sint-Joost om een nabijheidspolitie op te richten die op de bevolking gericht was. In dit model wordt bijzondere aandacht besteed aan de band tussen burgers en de verschillende politiediensten. De nabijheidspolitie bevordert transparantie, versterkt partnerschappen en een gezellige sfeer, en biedt gedecentraliseerde diensten aan de inwoners van de 3 gemeentes van de zone.

 

 

Vandaag werpt die keuze haar vruchten af.

Daling van de criminaliteit

Sinds 2002 is de criminaliteit in de politiezone Brussel-Noord (Schaarbeek – Evere – Sint-Joost-ten-Node) met 35% gedaald

Tussen 2016 en 2017, de criminaliteit is met 2% gestegen. Maar het is belangrijk om te analyseren met welke soort criminaliteit de politie de laatste jaren te maken krijgt. De cijfers zijn lichtjes gestegen, maar de criminaliteit is minder gewelddadig dan voordien.

Minder gewelddadige criminaliteit

tussen 2002 en 2017 zijn de gewapende overvallen met 71% gedaald, diefstallen uit voertuigen met 72%, diefstallen met geweld met 33%, misdrijven tegen eigendommen met 20% en inbraken met 8%.

Er is dus een duidelijke neerwaartse trend in geweld en gewapende overvallen. De Schaarbekenaren bevestigen die trend: volgens een peiling bij de burgers die regelmatig georganiseerd wordt in de politiezone, zijn zij vooral bezorgd over verkeersveiligheidsproblemen en hinder gelinkt aan netheid.