In 2021, bijna het hele Brussels Gewest aan 30km/u

 • Vanaf 1 januari 2021 is een maximale snelheid van 30 km/uur in alle straten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de algemene regel.
 • Uitzonderingen: op sommige grote assen is de snelheid beperkt tot 50 of 70 km/uur. In bepaalde zones waar mensen samenkomen, blijft de snelheid beperkt tot 20 km/uur.
 • Meer info op stad30.brussels/essentie !

De voordelen van een zone 30 in de hele stad

Meer verkeersveiligheid, minder zware ongevallen en een hogere levenskwaliteit voor iedereen.

 1. Kleinere remafstand


   
 2. Betere zichtbaarheid


   
 3. Minder ernstige ongevallen


   
 4. En minder lawaai!

 

Algemene zone 30: wat is de impact in schaarbeek?

In Schaarbeek zijn we pioniers als het om de zone 30 gaat! Bijna de hele gemeente (met uitzondering van enkele assen waar maximaal 50 km/uur mag worden gereden) is sinds januari 2018 een zone 30. Gelieve er rekening mee te houden dat er vanaf 1 januari 2021 enkele veranderingen zijn op ons grondgebied: sommige verkeersassen die volledig of gedeeltelijk zone 50 waren, zijn nu zone 30. Het gaat om de Notelaarsstraat, de Rogierlaan, de Koningsstraat, de Paleizenstraat, de Vooruitgangsstraat, de Roodebeeklaan, de Genèvestraat en de Haachtsesteenweg. Het gedeelte van de Leuvense Steenweg tussen Meiser en Sint-Joost wordt eveneens zone 30 (zie de kaart hieronder).

De zone 30 in Schaarbeek heeft inmiddels alvast de eerste, positieve resultaten opgeleverd! De Politiezone Brussel Noord (Schaarbeek – Sint-Joost – Evere) zag het aantal ongevallen met gewonden met 12% dalen. En nog belangrijker: voor het 2e jaar op rij kwam er niemand bij een verkeersongeval om het leven!