In de herfst beginnen de tuiniers van het Josaphatpark met maaien. Daarbij snoeien ze het hoge gras en de struiken in de drie grote bloemenweiden die het park rijk is. Onze tuiniers gebruiken een zeis, een traditioneel landbouwwerktuig met een lange handgreep en een groot, spits toelopend gebogen blad. Maxime Vanongeval, de verantwoordelijke voor bomen van de dienst Groene Ruimtes van Schaarbeek, legt het uit.
Het Josaphatpark is in goede handen: Patricia, Abdoul, Bakkach, Mouhssine, Maxime en Mohamed zijn begonnen met het maaien van de bloemenweiden.
Koolstofvrij
Het Josaphatpark wordt onderhouden met het oog op koolstofneutraalheid. Voor het snoeien van de drie bloemenweiden naast de muziekkiosk, de grote vijver en de gemeentelijke serres, besloot Schaarbeek om terug te grijpen op een meer traditionele praktijk en de tuiniers uit te rusten met zeisen. Die aanpak is trager en lastiger dan met machines, maar biedt ook voordelen: het maaien verloopt stil, geurloos, zuiniger en ergonomischer, en is minder gevaarlijk voor de tuiniers.
Regenereren van de bloemenweiden
Eén enkele bloemenweide snoeien, duurt meerdere dagen. Die traagheid geeft de dieren die er leven de tijd om een ander onderkomen te zoeken. Zodra de snoei klaar is, worden al het onkruid en de afgeknipte takken verwijderd, zodat een verarmde grond overblijft. Een verarmde grond - waarom? Als de grond te rijk is, zullen andere, ongewenste, planten groeien in de plaats van bloemen. De verarmde grond maakt dat de bloemenweide makkelijk kan regenereren.
Onze tuiniers gebruiken een zeis, een traditioneel landbouwwerktuig met een lange handgreep en een groot, spits toelopend gebogen blad.
Zero Waste
Het groenafval van het snoeien is te vochtig om door de versnipperaar te halen. Daarom wordt het naast de bloemenweiden samengebracht in piramidevorm rond een paal. Die stapel groenafval begint dan automatisch te drogen en te ontbinden. De piramide biedt tijdens de winter ook onderdak aan kleine dieren zoals egels. Dankzij die simpele methode voor groenafvalbeheer besparen we tijd en geld, aangezien het afval niet langer moet worden vervoerd.