De CO2-uitstoot in Schaarbeek is afgenomen!

De gemeenteraad wil de CO2-uitstoot in Schaarbeek tegen 2030 met 55% verminderen ten opzichte van 2007. De gemeente heeft een koolstofbalans opgemaakt voor 2022. Schaarbeek Info geeft u de resultaten mee!

Om de 4 jaar verzamelt Schaarbeek, met de hulp van experts en Leefmilieu Brussel, grote hoeveelheden gegevens om een balans op te maken van de directe CO2-uitstoot op haar grondgebied en van de gemeentediensten. Deze balans, die bijna twee jaar in beslag neemt om op te stellen, maakt het mogelijk om de evolutie van de uitstoot doorheen de tijd bij te houden en de herkomst ervan te identificeren.

Wat de uitstoot op het grondgebied van Schaarbeek betreft, stellen we een daling vast van 20,55% in vergelijking met de laatste balans die werd opgemaakt voor 2018. Vergeleken met de cijfers van 2007 is dit goed voor een daling van 32,89%. Als we rekening houden met de evolutie van de Schaarbeekse bevolking is er zelfs een daling van 41,11%, wat neerkomt op een vermindering van 1,5 ton CO2 uitgestoten per inwoner en per jaar. Deze balans geeft ook informatie over het aandeel van elke emissiebron. Dit helpt de gemeente bij het identificeren van de bronnen die aangepakt moeten worden..

Het Klimaatplan: een duidelijke strategie

Om haar doelstelling te bereiken, zet Schaarbeek in op haar Gemeentelijk Klimaatplan. Dit plan zet een duidelijke strategie uit voor de lange termijn en vermeldt de vele concrete acties die ondernomen moeten worden. De gemeente heeft een aantal prioritaire thema’s geselecteerd (zoals ruimtelijke ordening, onze verplaatsingswijzen, energie verbonden aan het gebruik van gebouwen, afval, natuur in de stad en duurzame voeding).

Schaarbeek heeft al een lijst van tientallen acties die uitgevoerd moeten worden. Deze acties hebben betrekking op zowel de gemeentediensten als het grondgebied van Schaarbeek. Bij deze acties kunnen alle inwoners van Schaarbeek betrokken worden. Voorbeelden hiervan zijn de productie van groene energie met behulp van zonnepanelen op de daken van gemeentelijke gebouwen, het renovatieadvies van RenovaS, de premies ter ondersteuning van de klimaatinitiatieven van burgers en de vervanging van het gemeentelijk wagenpark door elektrische voertuigen.

INFO

1030.be/nl/klimaat