De kunstcollectie breidt verder uit

Gulle schenkers hebben kunstwerken toevertrouwd aan de kunstcollectie van de gemeente Schaarbeek. Dankzij deze schenkingen telt de collectie nu exact 1703 werken! Véronique Baccarini, afgestudeerd als conservatrice-restauratrice van kunstwerken en lid van de gemeentelijke dienst Cultuur, draagt dagelijks zorg voor deze werken.

De kunstcollectie van Schaarbeek bestaat al sinds het einde van de 19e eeuw. “Aanvankelijk wou de gemeente de vele kunstenaars steunen die in Schaarbeek woonden,” aldus Véronique Baccarini. “Daarom richtte de gemeente een commissie op, bestaande uit kunstenaars. Zij stelden kunstwerken voor om te kopen. De prille collectie werd tentoongesteld in een museum in het Gemeentehuis.

Vandaag bestaat het museum niet meer. Omdat deze honderden kunstwerken moesten worden opgeslagen en geconserveerd, wierf de gemeente Véronique Baccarini aan. “Aanvankelijk hield ik me uitsluitend bezig met het restaureren van deze stukken. Vervolgens moest ik nadenken over de beste manier om ze op te slaan en te conserveren. Vandaag help ik ook het cultuurprogramma van het Huis der Kunsten uit te werken en ontmoet ik de medewerkers van de gemeente, om hen voor te stellen een werk uit de collectie op te hangen in hun bureau. “

Een collectie kunstwerken uit de 19e en 20e eeuw

De gemeentecollectie telt niet alleen tal van schilderijen, maar ook beeldhouwwerken, gravures, tekeningen en enkele foto’s. Ze bestaat vooral uit kunstwerken uit de 19e en 20e eeuw, het merendeel van Belgische kunstenaars. Dankzij enkele gulle schenkers konden een paar hedendaagse werken worden toegevoegd aan de collectie.

12 nieuwe kunstwerken

Schaarbeek heeft 3 schilderijen van Gaston Relens gekregen (die in 1909 werd geboren in Mechelen en in 2011 overleed in Schaarbeek). Deze kunstenaar heeft nog in de Bijenkorfstraat gewoond.

 

 
 

 

De gemeente heeft ook 8 gravures van Maurice Langaskens (1884-1946) gekocht, die in de Emile Wittmanstraat heeft gewoond. Verscheidene schilderijen van deze werken die deel uitmaken van de collectie, hangen in het Gemeentehuis.

Aan de muren van het gemeentebestuur

De meest prestigieuze schilderijen hangen in de kabinetten van de Schepenen. Maar elke medewerker van de gemeente kan inderdaad een kunstwerk kiezen. Vóór elk kunstwerk wordt vervoerd, zorgt Véronique ervoor dat het er piekfijn uitziet, om het te laten schitteren in de kantoren van het gemeentebestuur.