De rol en het belang van handelaarsverenigingen

Schaarbeek is de op één na dichtstbevolkte gemeente van het Brussels Gewest, maar heeft ook het grootste commerciële aanbod met meer dan 2.000 winkels en 500 restaurants en cafés. Om al die activiteiten optimaal te begeleiden en projecten in goede banen te leiden, stimuleert de gemeente de oprichting en/of het lidmaatschap van handelaarsverenigingen.

Schaarbeek telt momenteel 5 erkende handelaarsverenigingen: Daillyplein, Park Avenues (Azalealaan), Josaphat, Helmet en Brabant. Zij zijn onze eerste aanspreekpunten voor elke wijk. Naast het aanpakken van de dagelijkse besognes (veiligheid, netheid...) werken we samen met al die verenigingen aan verschillende projecten en denken we na over de toekomst van Schaarbeek. Onze bedoeling is om de wijken dynamischer te maken, zodat ze zo goed mogelijk aan de verwachtingen van de Schaarbekenaren voldoen.

Projecten in de pijplijn

De voorbeelden van deze samenwerking zijn legio: het beheer van klantenstromen tijdens de Covid-19-periode, de oprichting van pop-upwinkels om leegstand tegen te gaan, de organisatie van handelaarsdagen of de aankoop van nieuwe kerstlichtjes in Helmet om de verouderde verlichting te vervangen. De gemeente en de handelaarsverenigingen willen de handen echt in elkaar slaan zodat al die initiatieven op een gecoördineerde manier verlopen en dus meer impact hebben.

De gemeente wil eigenlijk dat nog meer handelaars zich bij deze verenigingen aansluiten, omdat iedereen daar beter van wordt. Schaarbeek zou ook graag zien dat er nog nieuwe verenigingen bij komen, omdat sommige winkelbuurten daar baat bij zouden hebben. Bijvoorbeeld denken we aan de wijken Terdelt, Meiser, Plasky/Ardense Jagersplein en Vaderland, die een economische oppepper kunnen gebruiken.

Solidariteit tussen handelaars

Iedereen die een dergelijk samenwerkingsproject wil uitvoeren, kan terecht bij de dienst Handel van de gemeente, die helpt bij het doorlopen van alle stappen die daarvoor nodig zijn. Ook worden er ieder jaar budgetten toegekend aan verenigingen die concrete en duurzame projecten plannen voor hun wijk. In deze moeilijke context, waarin de toekomst erg onzeker is, is solidariteit tussen lokale handelaars meer dan ooit van belang.

Info:

02/240 30 65

 

Meer info over de 5 Schaarbeekse handelaarsverenigingen >>>