Drijvende hutten voor watervogels in het Josaphatpark

De komst van deze nieuwe voorzieningen is bedoeld om de dieren een nieuw beschermd gebied te bieden waar zij kunnen uitrusten en genieten van rust en stilte, terwijl zij ook beschutting krijgen bij storm of zwaar weer. Deze nieuwe schuilplaatsen zullen ook een rol spelen bij de voortplanting van deze dieren buiten de oevers van de vijvers, die druk worden bezocht door wandelaars. Aangezien de oevers van de vijvers dicht bij wandelpaden liggen, zullen deze nieuwe zones beschutting en een toevluchtsoord bieden aan de verschillende bewoners van de vijvers.

Door te kiezen voor duurzame materialen van hoge kwaliteit kan deze infrastructuuren de uitrusting lang meegaan, en zal het onderhoud door de gemeentelijke diensten worden vergemakkelijkt.

Dit project beoogt ook de zichtbaarheid van de dieren in dit groene erfgoed te vergroten en de burgers bewust te maken van de aanwezigheid van dieren in het park. Deze nieuwe voorzieningen zullen de wandelaars in staat stellen de natuur en de fauna van het park via ludiek meubilair te observeren en hen bewust te maken van het behoud van hun habitat en levenskwaliteit.

Tegelijkertijd wil de installatie van educatieve panelen burgers, jong en oud, herinneren aan het belang van respect voor de dieren die in dit geklasseerde park leven en, meer in het algemeen in onze stedelijke omgeving in Brussel.

Tenslotte zal de aanleg van deze zones de gemeentelijke diensten in staat stellen de populatieswatervogels in het park beter onder controle te houden en een betere overleving van de dieren te garanderen.

Voor dit project ontvangt de gemeente Schaarbeek steun van Leefmilieu Brussel in het kader van de subsidie "Label Diervriendelijke gemeente". De subsidie van 4.000 euro financiert de aankoop van specifiek en goedgekeurd materiaal. Deze zes hutten zullen stapsgewijs worden geïnstalleerd in de vijf belangrijkste vijvers van het Park. De grootste vijver krijgt een tweede hut, gezien de omvang ervan en de grotere populatie watervogels.