Een leven in de gemeentelijke scholen van Schaarbeek

Isabelle Nève heeft 40 jaar van haar leven gewijd aan het gemeentelijk onderwijs van Schaarbeek. Nu ze sinds 1 september met pensioen is, blikt Schaarbeek Info terug op haar werk, haar motivatie en de mooie momenten die haar professionele leven en dat van de duizenden kinderen die het geluk hebben gehad om onder haar welwillende oog op te groeien, hebben getekend.

Isabelle Nève en Laetitia Malisoux, directrice van École 14 René Magritte.

Hoe is uw loopbaan verlopen in het gemeentelijk onderwijs van Schaarbeek?

Isabelle Nève: Ik heb veel verschillende ervaringen opgedaan in verschillende instellingen en in verschillende rollen. École 16, École 2, École 3, École 12, École 10, École 13… Er zijn slechts weinig scholen in Schaarbeek waar ze mijn stem niet hebben gehoord. De klaslokalen, de verschillende sferen, het licht dat zo eigen was aan elk van de gebouwen... Ik draag ze allemaal met mij mee. Ik heb zoveel mooie herinneringen: ik ben achtereenvolgens opvoedster, leerkracht, secretaresse, animatrice en ten slotte verantwoordelijke van de zomerkampen geweest! Het was voor mij een hele eer om te mogen deelnemen aan het schoolleven, om duizenden kinderen en tientallen leerkrachten te ontmoeten en om mijn steentje bij te dragen aan het onderwijsproject van de gemeente.

Ondanks uw pensionering bent u nog steeds als vrijwilliger betrokken bij École 14 René Magritte.

I.N.: Dat klopt; ik kan niet stilzitten; dat is nodig voor mijn evenwicht. Sinds 1 september, de datum waarop ik officieel met pensioen ben gegaan, doe ik één dag per week vrijwilligerswerk, op donderdag. Ik keer dan terug naar de rol die ik de laatste zeven jaar van mijn carrière heb uitgeoefend, die van secretaresse van de schooldirectie. Die laatste zeven jaar van mijn loopbaan heb ik ook in een aangename omgeving doorgebracht, met een geweldig team op elk niveau. Het is dus met veel plezier dat ik elke donderdag terugkom om mijn ex-collega’s te helpen.

Tot slot, wat zou u willen zeggen aan alle leerkrachten die hun eerste stappen in het vak zetten, of aan jongeren die in uw voetsporen willen treden?

I.N.: Werken in het onderwijs is een roeping, het is iets heel concreets. Het is een baan waarvoor je over stalen zenuwen moet beschikken en waarvoor je zeer gemotiveerd moet zijn. Zelf heb ik door die ervaringen een groot concentratievermogen ontwikkeld. Op een school komt iedereen je constant dingen vragen, dus je moet alles goed op een rijtje hebben. Je moet ook empathisch zijn, goed kunnen luisteren, gevoelig en kalm zijn, want je zult met allerlei verschillende situaties te maken krijgen.