Een nieuw erfgoedpareltje als monument!

Op 5 februari 2021 besliste de gewestregering om bepaalde delen van het voormalige woonhuis van architect François Hemelsoet, aan de Prinses Elisabethlaan 22, als monument te beschermen.

 

Gevel 1907

Gevel 2021

 

Het initiatief voor de bescherming als monument ging uit van de mede-eigenaars van het pand, die de restauratie op zich zullen nemen. Ze zullen voorrang geven aan de voorgevel, die ook structurele problemen vertoont. Nu de voorstudies zijn afgerond, gaat de restauratie wellicht volgend voorjaar van start.

Frans Hemelsoet werd in 1875 geboren. Hij startte zijn carrière in 1902 met de bouw van zijn eigen woning. Dat waren zijn eerste stappen in een avontuur dat hem ertoe zou brengen nog vóór de Eerste Wereldoorlog meer dan 70 burgerwoningen en kleine herenhuizen te bouwen, voornamelijk in Schaarbeek.

Zijn stijl paste zich moeiteloos aan de smaak van zijn klanten aan. Eclectisme voerde de boventoon, maar soms doken ook enkele elementen uit de art nouveau op. Zijn woonhuis in neo-renaissancestijl vertoont enkele details in art nouveau: de centrale trap, de smeedijzeren voordeur, ...

Een welverdiende erkenning voor het werk van een Schaarbeekse architect, van wie tot dusver nog geen enkel gebouw werd geklasseerd.

Goed om weten

De realisatie is te zien op de art-nouveaukaart van Schaarbeek, die de dienst Erfgoed uitbracht.  Verzending per post op aanvraag: erfgoed@1030.be