Herinnering: niet fietsen in onze parken, voorrang aan voetgangers!

Weinig fietsers weten het maar in bepaalde gewest- en stadsparken in het Brussels Gewest is fietsen verboden. Een van die parken is het Josaphatpark, waar fietsen of steppen niet toegelaten is.

Voor de gemeente is het belangrijk dat het Josaphatpark een rustig wandelgebied en een ontspannende plek blijft.

Het algemeen politiereglement betreffende het gebruik van de groene ruimten is zeer duidelijk over het gebruik van fietsen in parken: "De voetgangers zijn altijd en overal prioritair. Het verkeer van niet-gemotoriseerde voertuigen zoals fietsen, steps, skateboards en rolschaatsen is in de groene ruimte verboden, behalve die van kinderauto's en voertuigen van mindervalide personen."

Kinderen en personen met beperkte mobiliteit mogen rondrijden in voertuigen op wielen, terwijl personen ouder dan twaalf jaar van hun voertuig moeten stappen en het met de hand moeten duwen. Die regels zijn duidelijk aangegeven bij de ingangen van de parken. Wie zich niet aan de regels houdt, kan een boete krijgen.

Waarom is fietsen verboden?

Het gemeentebestuur maakt zich vooral zorgen om onderlinge hinder tussen fietsers en voetgangers. Veel burgers maken melding van ongepast gedrag en te hoge snelheden in het Josaphatpark. De groene long van Schaarbeek is ook een geklasseerde groene ruimte. Een groot aantal tweewielers zou leiden tot aanpassingen die niet verenigbaar zijn met het klasseringsbesluit van deze zone.

Voor de gemeente is het belangrijk dat het Josaphatpark een rustig wandelgebied en een ontspannende plek blijft. Het park is geen mobiliteitsknooppunt voor fietsers en dat is ook nooit de bedoeling geweest. De gemeente raadt gebruikers van niet-gemotoriseerde voertuigen sterk aan om de voorzieningen rond het Josaphatpark te gebruiken. Die voorzieningen zijn overigens sterk verbeterd om vlot verkeer mogelijk te maken.