Het nieuwe Huisvestingsplan en Duurzame woningen

Huisvestingsproblemen staan vaak bovenaan de agenda van de Schaarbekenaars. Daarom heeft de gemeente haar nieuw Huisvestingsplan en Duurzame woningen aangenomen.

Schaarbeek is een van de weinige gemeenten in het Brussels Gewest die een dergelijk instrument heeft ontwikkeld. Het dient niet alleen als kompas voor de gemeentelijke overheid bij het sturen van huisvestingsprojecten, maar ook als gezamenlijke ideeënbus voor de coördinatie van het werk van de vele spelers in de sector in Schaarbeek.

 

Schaarbeek is een van de weinige gemeenten in het Brussels Gewest die een Huisvestingsplan heeft opgesteld.

Dit ambitieuze plan omvat meer dan enkel een opeenvolging van projecten. De mens moet er een centrale rol in spelen. Dat was in elk geval de feedback van alle betrokkenen bij de huisvestingskwestie in Schaarbeek met wie de gemeente heeft gesproken (OCMW, Huurdersvereniging, Schaarbeekse Haard...).

Een drieledig plan

Wonen: hier worden voornamelijk de acties van de gemeente opgesomd met betrekking tot de sociale behoeften van de inwoners. Het bieden van ondersteuning aan de meest kwetsbare huurders en individuen is een prioriteit. De ontwikkeling van de Housing First-projecten binnen de Schaarbeekse Haard en ASIS (Agence Schaerbeekoise Immobilière Sociale) is hier een goed voorbeeld van.

Huisvesting: dit omvat de mogelijkheden die Schaarbeek wil ontwikkelen om het aanbod van openbare (voornamelijk sociale) huisvesting te vergroten. Gezien het reeds zeer dichtbebouwde karakter van de gemeente zijn vaak microchirurgische stedenbouwkundige ingrepen nodig, in overleg met de gewestelijke huisvestingsmaatschappijen.

Duurzaamheid: de acties van Schaarbeek zullen passen in het kader van het gemeentelijk Klimaatplan. Woongebouwen blijven immers een belangrijke bron van broeikasgasemissies.