In mei tooit Schaarbeek zich in alle inclusieve kleuren

Op 17 mei vieren we de internationale dag tegen homo- en transfobie en hangt het gemeentehuis de regenboogvlag opnieuw uit. Doel: een steentje bijdragen aan meer rechten voor LGBTQIA+*-personen. Wat uw gemeente doet om deze dag van solidariteit te vieren, leest u hierna.

De regenboogvlag is een symbool van trots voor de LGBTQIA+-gemeenschap en staat voor diversiteit. Ze werd in 1978 in San Francisco gemaakt door de kunstenaar Gilbert Baker. In 2017 werden zwarte en bruine strepen toegevoegd om ook mensen van kleur te omvatten. In 2021 werd de vlag nog verder uitgebreid met het concept van de Pride Progress-vlag (de gele driehoek met de paarse cirkel) om ook intersekse personen te omvatten alsook het lichtblauw, wit en roze dat de transgenderidentiteit voorstelt.

Schaarbeek wil haar standpunt stevig in de verf zetten in de openbare ruimte:

  • De voetgangersoversteekplaatsen aan het Gemeentehuis (Colignonplein) krijgen de kleuren van de regenboog. Een mooi gebaar van inclusiviteit voor de mensen die in onze samenleving onder de radar blijven. Ga de gekleurde oversteekplaatsen zeker eens bekijken en deel uw foto's op onze Instagram-pagina (@1030be). Verder kunt u de LGBTQIA+-gemeenschap steunen door een regenboogvlag aan uw ramen te hangen.
  • All Genders Welcome

België heeft altijd een voortrekkersrol gespeeld op het vlak van rechten voor LGBTQIA+-personen. Desondanks zijn er in onze samenleving nog heel wat ongelijkheden, ook op het vlak van gender. LGBTQIA+-personen kampen nog steeds met discriminatie en homofobie in alle facetten van hun leven.

Schaarbeek neemt sinds 2015 deel aan de campagne 'All Genders Welcome' om het grote publiek en de gemeentelijke diensten bewust te maken van diversiteit en niet-discriminatie.

  • In samenwerking met de vzw Ebisu heeft de gemeente Schaarbeek een video in Frans-Belgische en Vlaamse gebarentaal geproduceerd om ook de LGBTQIA+-dovengemeenschap te betrekken bij de acties in Schaarbeek voor de 17 mei.

De campagne #sharethecolor werd op 3 mei gelanceerd door Equal Brussels en zal de hele maand mei lopen. Ze nodigt mensen uit om zich achter de LGBTQIA+-zaak te scharen en te strijden tegen de discriminatie die deze groep ondergaat.

Wil je graag meedoen met deze campagne? Lak dan één van je nagels en post een foto met #sharethecolor!

Dit jaar heeft de gemeente Schaarbeek de eer om samen met Equal Brussels een activiteitendag te organiseren in het Huis van de Vrouw.

Je vindt alle info over deze campagne op hun website.

Reserveren voor de documentaire en de film: gelijkekansen@1030.be
02 431 65 92

*De term LGBTQIA+ staat voor Lesbian, Gay, Bisexual, Trans, Queer, Intersex, Asexual of Aromantic en ten slotte brengt de + iedereen samen die zich vragen stelt over zijn geslacht, identiteit of seksuele geaardheid.