Rookverbod in verschillende openluchtlocaties vanaf 31/12

De wetgeving die roken in openbare gelegenheden in België verbiedt, is onlangs gewijzigd om de volksgezondheid beter te beschermen. Een aantal wijzigingen zijn al in april 2024 van kracht geworden. Sinds 31 december 2024 zijn er nog andere belangrijke maatregelen aangenomen, waaronder een rookverbod in verschillende openluchtlocaties. Het doel is om de blootstelling aan tabaksrook te verminderen en de gezondheid van de burgers, en met name kinderen, te beschermen.

Sinds 15 april 2024 geldt een totaalverbod voor minderjarigen in rookkamers van horecagelegenheden. Daarnaast is het rookverbod in het openbaar vervoer uitgebreid naar professioneel personenvervoer.

Sinds 31 december 2024 is roken verboden in verschillende openluchtlocaties, zoals speeltuinen.

Wat is er veranderd sinds 31 december?

  1. Rookverbod in verschillende openluchtlocaties
    Roken is verboden op plaatsen zoals pretparken, kinderboerderijen, speeltuinen, dierentuinen en sportterreinen. Er mogen echter wel duidelijk afgebakende rookzones worden ingericht, op voorwaarde dat deze uit het zicht liggen en zich niet in een doorgangszone bevinden.
  2. Rookvrije zones bij instellingen
    Roken is verboden binnen een straal van 10 m van de in- en uitgangen van openbare bibliotheken, ziekenhuizen, zorgcentra, rust- en verzorgingstehuizen, kinderdagverblijven, naschoolse opvang, scholen en academies. Deze zones moeten duidelijk worden aangegeven door wegmarkeringen of borden.
  3. Specifieke regels voor zorginstellingen
    In zorgcentra en rust- en verzorgingstehuizen mogen bestaande, duidelijk afgebakende rookzones binnen een omtrek van 10 m gehandhaafd blijven tot 31 december 2028, op voorwaarde dat ze duidelijk aangegeven zijn.

In de betrokken zones zullen geleidelijk markeringen en borden worden geplaatst om dit verbod te benadrukken en te ondersteunen. Deze wetgeving heeft betrekking op tabaksproducten en alle soortgelijke producten die bedoeld zijn om gerookt te worden, evenals elektronische sigaretten.

Wat gebeurt er bij inbreuken op de wet?

Deze wetswijzigingen leggen straffen op die streng kunnen zijn: een boete gaande van 208 euro bij een overtreding die zelfs kan oplopen tot 8.000 euro, afhankelijk van de ernst ervan. Deze sancties zijn bedoeld om de naleving van de regels te bevorderen en de volksgezondheid te beschermen.

Bronnen: cohezio.be

INFO

Naar het FOD Volksgezondheid FAQ