Schaarbeek in actie tegen gewelddadige vormen van extremisme en polarisatie

Nu de eerste hoorzitting voor het proces over de aanslagen in Brussel wordt gehouden, willen we het hebben over de middelen die onze gemeente al bijna tien jaar inzet in de strijd tegen gewelddadig extremisme en polarisatie. Tientallen projecten werden er opgezet om het gemeenschapsleven te versterken en de dialoog in onze wijken te bevorderen!

Het is immers door naar elkaar te luisteren, door banden te smeden en opnieuw aan te halen, dat we een samenleving opbouwen. Dat is een rotsvaste overtuiging van de gemeente Schaarbeek, zeker als het aankomt op de preventie van gewelddadige vormen van extremisme. Sinds 2014 steunt en subsidieert onze gemeente projecten, waarvan sommige onder leiding staan van de klinisch sociologe Isabelle Seret, een pionier op het gebied van preventie van gewelddadige radicalisering. Een korte voorstelling van deze projecten:

"Rien à faire, rien à perdre" - RAF RAP

"RAF RAP" is een pedagogisch hulpmiddel dat bestaat uit video's met getuigenissen van zogenaamde geradicaliseerde jongeren en hun familie of verwanten. Aan de hand van deze levensverhalen willen de begeleiders een gedachtewisseling met de jongeren op gang brengen en mogelijke radicaliseringstrajecten die tot geweld leiden, voorkomen.

"Retissons du lien"

"Retissons du lien" is een groep die slachtoffers van de aanslagen, familieleden van jihadisten en preventiespecialisten samenbrengt. "We wilden deze groep oprichten om een plek te creëren waar al die mensen elkaar kunnen "helen" door de ander te ontmoeten", zegt Isabelle. Deze ontmoetingen, die altijd veel emoties losmaken, mondden uit in een reeks projecten, uitwisselingen en educatieve instrumenten, met name voor scholen.

"Album": van ontboezeming naar relaas

"Album" is het resultaat van een samenwerking tussen Isabelle Seret en NetPR*. Het is een soort dagboek dat jongeren of volwassenen die het jihadistische gedachtegoed aanhingen helpt tot inzicht te komen door na te denken over hun eigen geschiedenis en die van hun familie. Het dagboek behandelt diverse vragen over de levensloop van de jongere en zijn of haar familie. Het is een manier om diepgewortelde problemen en grieven te uiten door middel van artistieke en creatieve expressie. Beschikbaar op: transmission-parents-enfants.be

*NetPR: een gemeentelijk programma dat gedetineerden persoonlijke begeleiding biedt bij het opzetten van hun re-integratieproject.

Activiteiten ter bevordering van het samenleven

Gedurende de processen van september 2022 tot juni 2023 organiseert Schaarbeek een hele reeks activiteiten: ontmoetingen, een tentoonstelling, een toneelstuk en opleidingen om iedereen de kans te geven zich te uiten, van gedachten te wisselen en herinneringen op te halen. Er staan al twee evenementen op de agenda.

"Retissons du lien": fototentoonstelling en voorstelling van een documentaire

De groep "Retissons du lien" verenigt gezinnen waarvan een lid de jihadistische ideologie aanhing, nabestaanden en overlevenden van de aanslagen in Parijs en Brussel, en eerstelijnswerkers (zie hierboven). Sinds 22 maart 2018 komt de groep regelmatig bijeen om stil te staan bij wat er met ONS is gebeurd. De fototentoonstelling van Catherine Rombouts en de documentaire van Françoise Wallemacq en Chergui Kharroubi (geproduceerd door de RTBF), tonen het formidabele verwerkingsproces van de deelnemers en hun ambitie om hun overtuiging over te brengen dat wij opnieuw banden moeten smeden – "Retissons du lien" – om een samenleving op te bouwen en weerstand te bieden aan het obscurantisme.

INFO

14 oktober (datum onder voorbehoud – 1030.be/retissons-du-lien) - Rondleiding door de tentoonstelling om 18.30 uur, vertoning van de documentaire om 19.00 uur, gevolgd door een debat en een drink.

La Balsamine, Felix Maréchallaan 1

Reserveringen: gjanssens@1030.be

Conferentie, panels en workshops over onlinepolarisatie

Veldwerkers, scholen en partnerinstellingen krijgen regelmatig trainingen en bewustmakingsdagen over de uitdagingen van gewelddadige radicalisering en polarisatie (in samenwerking met het Hannah Arends Instituut, het CCLJ en TextGain).

De gemeentelijke cel "Gewelddadig extremisme en polarisatie".

De cel maakt deel uit van het Stedelijk Preventieprogramma van de gemeente (1030.be/nl/SPP). Missie: informatie verzamelen over de verschillende vormen van gewelddadig extremisme die zich op ons grondgebied voordoen (extreemrechtse of extreemlinkse groeperingen, samenzweringsgroepen of groepen die banden hebben met religieus extremisme, kortom, elke ideologie die gewelddadige actie promoot). Daarnaast wil de cel polarisatie tegengaan door projecten te steunen die het samenleven van verschillende culturen, de integratie van nieuwkomers en de betrekkingen tussen de politie en de burgers versterken. Bijzondere aandacht gaat uit naar de bewustmaking van beroepsmensen op het terrein over onlinepolarisatie en de ontwikkeling van samenzweringstheorieën op sociale netwerken.

INFO

gjanssens@1030.be