Schaarbeek zorgt voor haar senioren

Een van de opdrachten van de gemeente is het ondersteunen van haar inwoners in hun leven van elke dag. De coronacrisis treft vooral onze ouderen en de gemeente vergeet hen niet. Schaarbeek lanceerde zojuist een callcenter (op 02/431 65 80-82) dat specifiek voor senioren bedoeld is.

 

 

In het kader van haar noodplan in verband met de coronacrisis had de gemeente tijdens de lockdown in maart een callcenter voor alle inwoners van Schaarbeek opgericht. De senioren hebben hier veel gebruik van gemaakt, soms gewoon om een luisterend oor te vinden.

Sommigen wilden ook in contact worden gebracht met mensen of verenigingen die hen konden helpen. De gemeente maakte ook een lijst van de senioren die geregeld wilden worden opgebeld. Het callcenter heeft die taak perfect vervuld tijdens de crisis.

De eenzaamheid doorbreken

De telefoontjes toonden aan dat veel senioren heel eenzaam zijn en ook behoefte hebben aan doorverwijzing. Die dienstverlening moest helaas worden stopgezet na het opheffen van de lockdown. De mensen die op het callcenter werkten, waren gemeenteambtenaren die hun gewone taken weer opnamen.

Om onze senioren te blijven ondersteunen, heeft Schaarbeek beslist om een permanent callcenter voor senioren op te richten. De Seniorendienst luistert aandachtig naar de mensen, probeert ze te helpen of verwijst ze door naar de juiste diensten. De Seniorendienst stelt ook voor om op geregelde tijdstippen terug te bellen naar wie dat wenst. Het gaat hier echt om een kerntaak van een gemeentedienst en een gemeentebestuur: de burgers ondersteunen in hun dagelijks leven.

De rusthuizen worden niet vergeten

De gemeente nam contact op met alle rusthuizen in Schaarbeek om te weten wat ze nodig hadden. Er lopen samenwerkingsprojecten en hun vragen worden momenteel onderzocht.

De schrijnwerkers van de gemeente bouwden houten constructies zodat een bezoek aan het rusthuis veilig kan verlopen.

De schrijnwerkers van de gemeente bouwden houten constructies zodat een bezoek aan het rusthuis veilig kan verlopen.

 

Verschillende rusthuizen wilden hun onthaal zo inrichten dat hun bewoners op een veilige manier bezoek kunnen ontvangen. Daarop heeft de gemeente Schaarbeek een corona-veilige constructie voor het onthaal gemaakt en die gratis uitgeleend. In het kader van haar noodplan dat werd ingevoerd bij het begin van de crisis, heeft de gemeente duizenden mondmaskers aan alle Schaarbekenaars ouder dan 65 gestuurd.

Contact

Callcenter van de Seniorendienst
02/431 65 80
02/431 65 82
van maandag tot vrijdag van 9 tot 12 uur