Idee nr. 6!

Ik heb lekkere vis gegeten... De graten gooi ik in een vuilbak op straat, dan stinkt mijn huis niet zo. ONJUIST!

Soms hebt u eten in uw keuken dat niet zo aangenaam ruikt: vis- of vleesresten, bedorven fruit... U kunt dan in de verleiding komen om het in de openbare vuilnisbak te gooien, omdat u denkt dat nare geurtjes in open lucht niet storend zijn. En die vuilnisbakken worden toch elke dag geleegd, niet? Dat is helaas geen goed idee…

De openbare vuilnisbakken zijn bedoeld om klein afval in te gooien dat anders op de openbare weg zou rondslingeren: snoeppapiertjes, fastfoodverpakkingen, bananenschillen, sigarettenpeuken, verpakte hondenpoep...

De openbare vuilnisbakken zijn er voor iedereen. Wanneer u uw eigen huisvuil in een openbare vuilnisbak dumpt, is er geen plaats meer voor het afval waarvoor die écht bedoeld is. Als iedereen dat zou doen, zouden de vuilnisbakken in uw buurt snel overvol zitten. Met als gevolg dat voorbijgangers hun afval er niet meer in kwijt kunnen en het dan maar gewoon op de grond gooien. Dit rondslingerende afval zorgt voor overlast voor buurtbewoners en voorbijgangers.

Het juiste idee!

Hebt u thuis afval dat niet zo vriendelijk ruikt, verpak het dan zorgvuldig in een zakje en gooi het in uw huisvuilbak met het deksel erop, die u buiten zet op de ophaaldag. Er zijn een paar trucjes om nare luchtjes te absorberen: strooi een laagje zuiveringszout, een beetje houtskool of droge citrusschillen in uw vuilnisbak.

Opgelet! Een huisvuilzak die in een openbare vuilnisbak wordt gegooid, wordt als sluikstorten gezien. Sluikstorters riskeren een boete van € 135.