Een bosje in het Josaphatpark gesloten voor wandelaars

De gemeente sloot een bebost gebied tussen de vijver aan de duiventil en de Azalealaan af, omdat een aantal zieke bomen een bedreiging vormden voor de gezondheid van voorbijgangers. Door die sluiting blijft de biodiversiteit in dat stukje natuur gewaarborgd en kan die verder ontwikkelen.

De dienst Netheid en Groene Ruimtes van de gemeente Schaarbeek is dagelijks in het Josaphatpark actief. Parkconservator Zied Chaabane en boomverantwoordelijke Maxime Vanongeval maken deel uit van het team.

'In het Josaphatpark staan heel wat oude bomen. Zied en ik werken vaak samen. Het viel mij op dat sommige bomen in die zone ziek waren. Ik sprak erover met Zied en we beslisten het bos af te sluiten om wandelaars te beschermen', verduidelijkt Maxime.

Niet rooien, maar behouden

De gemeente Schaarbeek hakt ongezonde bomen niet systematisch om. 'We laten ze staan, maar houden wandelaars op een afstand. Zo trachten we de biodiversiteit in het park niet alleen te vrijwaren, maar ook verder uit te bouwen', benadrukt Zied.

Ruime groenzones, zoals het Josaphatpark, zijn in Schaarbeek zeldzaam. En dus moeten we er alles aan doen om die in stand te houden. Onze gemeente geeft de voorkeur aan projecten die de natuur in alle vrijheid laten groeien.

Natuurobservatie

In een voor het publiek ontoegankelijke zone kunnen we observeren hoe de natuur opnieuw bezit neemt van de ruimte. Het stukje bos wordt een aan dieren voorbehouden wildgebied.

'We zouden dat stukje natuur ook voor pedagogische doeleinden kunnen gebruiken. Van achter de omheiningen kunnen we kinderen en volwassenen uitleggen hoe de natuur in het Josaphatpark in elkaar zit', bevestigen beide collega's opgetogen.