De lockdownmaatregelen drukten hun stempel op de gemeentelijke en verenigingsdiensten, die het een stuk moeilijker hadden om hulpbehoevende mensen te helpen, terwijl er door de lockdown meer aanvragen binnenstroomden van de meest geïsoleerden. Als reactie hierop lanceerde de gemeente begin april een 'burgerondersteuningsplatform'.
Burgers die een helpende hand wilden toereiken, konden zich via het platform aanmelden. Dat initiatief, dat een aanvulling vormde op de solidariteitsinitiatieven die in de wijken waren opgezet, maakte het mogelijk om onmiddellijk hulp te bieden door bijvoorbeeld boodschappen te doen, te bellen met eenzame personen of voedselpakketten samen te stellen. Het project heeft de mensen dichter bij elkaar gebracht. "Er ontstond een band tussen mensen en die band zal blijven bestaan", vertelde een inwoonster van de gemeente.
184 mensen boden hun hulp aan! De gemeente wil u hartelijk bedanken voor uw enthousiasme en motivatie. "Ik wilde iets doen maar wist niet goed tot wie ik me moest wenden. De gemeente heeft een cruciale rol als centraal aanspreekpunt gespeeld", vertelden Schaarbekenaren die deelnamen aan het project.
"Dit platform heeft aangetoond hoe belangrijk het is dat burgers en verenigingen samenwerken om antwoorden te bieden op vaak complexe situaties", benadrukken Hélène en Yohan, de gemeenteambtenaren die het platform coördineerden.
Wat na de lockdown?
De lockdown ligt achter ons en de gemeente heeft het platform afgesloten. Maar waarom zouden we geen vervolg breien aan dit project? We zouden geïsoleerde senioren bijvoorbeeld een luisterend oor kunnen bieden of het eenvoudiger kunnen maken om contact te leggen met verenigingen die vrijwilligers zoeken...
Bent u geïnteresseerd? Hebt u ideeën?
Contact: viedequartier@schaerbeek.be