Vanaf 1 februari 2024 zijn er twee grote veranderingen van kracht met betrekking tot deelsteps en -fietsen: het aantal steps neemt sterk af, het fietsenaanbod neemt licht toe en het is verplicht om ze in dropzones te parkeren. Dit zal korte metten maken met het overal achterlaten van steps op de openbare weg, zonder het gebruik ervan, dat erg populair blijkt te zijn, te verhinderen.
« Ook al zijn de meeste dropzones nog niet op de grond gemarkeerd, toch zijn ze al aangeduid in de mobiele apps. Het gebruik ervan is verplicht in Schaarbeek! »
Bolt en Dott zijn nu de enige 2 operatoren die steps in zelfbediening mogen aanbieden in Brussel. Het aantal voertuigen in omloop is beperkt tot 8.000, tegenover meer dan 20.000 voordien. Daarnaast werden 3 operatoren (Bolt, Dott en Voi) geselecteerd door Brussel Mobiliteit voor het fietsdelen.
Zoals aangekondigd in de Schaarbeek Info van september 2023 is het gebruik van dropzones nu verplicht. Om een sessie te beëindigen en de betaling van de huur ervan stop te zetten, moeten de gebruikers hun step of fiets achterlaten in een van de dropzones, waarvan de locaties zichtbaar zijn in de apps.
Doel: 185 dropzones in Schaarbeek
Opdat twee dropzones nooit meer dan 300 meter uit elkaar zouden liggen, worden er in Schaarbeek 185 dropzones voorzien. Door de ongunstige weersomstandigheden werd tot nu toe net niet de helft ervan op de grond gemarkeerd. De rest zal geleidelijk volgen eens het weer terug beter wordt. De meeste dropzones zijn dan wel nog niet zichtbaar op de grond, toch bestaan ze al ‘virtueel’: de plaatsen ervan zijn terug te vinden in de apps van de operatoren. Bijna 80% van de geplande dropzones zijn dus actief en het gebruik ervan is verplicht in de hele gemeente!
De gemeente Schaarbeek heeft voorrang gegeven aan de installatie op plaatsen die geen invloed hebben op het parkeren van auto’s: op onbezette plaatsen of voetpadverbredingen, maar zonder de doorgang van voetgangers te hinderen. Mocht dit toch het geval zijn, aarzel dan niet om de gemeente hiervan in te lichten (mobiliteit@1030.be 02 244 75 11).
Een win-winsituatie
Dankzij de aanzienlijke daling van het aantal steps in het verkeer en het verplichte gebruik van de dropzones, zal de overlast die gepaard gaat met het gebruik ervan, sterk afnemen. De voetpaden zullen niet langer versperd worden en de veiligheid van de voetgangers zal gegarandeerd zijn. Dit maakt het ook mogelijk om ruimte te creëren voor deelsteps en -fietsen: het comfort van de gebruikers van deze voertuigen wordt dus ook verbeterd.