Pol en Bruno in de kleuterklas

Politieagenten van de Politiezone Brussel Noord (Schaarbeek – Evere – Sint-Joost) trekken naar de kleuterscholen om er de banden met de kinderen aan te halen. “Réseau Intersection Belgique”, het netwerk van politiekorpsen dat meerdere politiezones en de federale politie verenigt in het kader van ‘community policing’, heeft zopas twee prijzen toegekend aan de Zone Brussel Noord voor dit project, met als titel “Pol en Bruno in de kleuterklas” .

 

 

Pol en Bruno vormen een duo dat erg gewaardeerd wordt door de kinderen van de Schaarbeekse kleuterscholen. Om te beginnen, legt Pol zijn beroep uit aan de kinderen. Hij toont hen een paar voorwerpen (kogelvrij vest, hoofddeksel van de politieagent…). Hij stelt ook de hondenbrigade van de politie voor aan de kinderen.

Maar als Bruno de klas binnenkomt, laten de kinderen hun vreugde meteen de vrije loop! Bruno is geen gewone politieagent. De mascotte van de Politiezone Brussel Noord is een grote, joviale en zachte beer.

Ontmoetingen met politieagenten minder dramatisch maken

Ouders durven hun kinderen al wel eens bang maken: “Als je niet braaf bent, bellen we de politie”. Sommige nieuwkomers, zeker als ze uit landen in oorlog komen, hebben niet altijd even veel vertrouwen in de politie.

Een kind moet nooit bang zijn om naar een politieagent te gaan als het zich onveilig voelt. De knuffels van Bruno de beer hebben onmiddellijk effect op de kinderen. In die omstandigheden ontstaat er gemakkelijker een vertrouwensrelatie”, legt Frédéric Dauphin, Chef van de Zone Brussel Noord, uit.

Positieve feedback

Wanneer er verontrustende gebeurtenissen plaatsvinden in scholen van de gemeente, stuurt de Politiezone er gewoonlijk Pol en Bruno naar toe. “En telkens vertellen de onderwijzers ons dat hun aanwezigheid ervoor zorgt dat het normale leven op school zich weer op gang trekt”, vervolgt Frédéric Dauphin.