Sinds december 2017 haalt een medewerker van de gemeente de onverkochte producten van vier supermarkten en de ochtendmarkt op. Hij brengt ze dan naar verenigingen zoals het Rode Kruis. Een gemeente die onverkochte producten van supermarkten uitdeelt, dat is een primeur in Brussel!
Elke ochtend neemt Mohib Mohibullah de bestelwagen van de gemeente die toegewezen werd aan het project “Onverkocht? Niet verloren”. Deze gemeentemedewerker rijdt dan naar de vier partnersupermarkten. De producten die de supermarkten niet meer kunnen verkopen, maar die nog goed zijn voor consumptie, worden aan hem meegegeven. Daarna rijdt hij verder naar de verschillende spelers binnen de voedselhulp waar hij de voedingswaren dan verdeelt. Sinds december werd op deze manier al 3 ton aan producten gerecupereerd.
Zo hebben we verschillende belangrijke aandachtspunten van de steden van vandaag verenigd: de noden van sommige families in moeilijke omstandigheden, voedselverspilling, overproductie... Als dit voedsel, dat anders toch maar verspild wordt, nog goed is, dan kan het maar beter nuttig gebruikt worden. Het is dus een oplossing voor echte problemen van vandaag.

Een uitgebreid circuit
Schaarbeek mag er trots op zijn dat het de eerste gemeente is die een dergelijk circuit van grote omvang organiseert. Dit helpt ook de verenigingen die al lang actief zijn binnen dit domein.
Vandaag zijn vier supermarkten en de Vroegmarkt van Brussel (met de hulp van vereniging Dream) partners van het project. Nog andere supermarkten hebben blijk gegeven van hun belangstelling om twee vliegen in één slag te slaan: gezinnen helpen en hun onverkochte goederen die nog goed zijn voor consumptie op te waarderen.
Kookworkshops
Sommige gezinnen in een moeilijke situatie kennen soms geen eenvoudige recepten voor voedingsmiddelen waarvan de houdbaarheid bijna verstreken is. Nochtans is de keuken de plaats bij uitstek voor het delen en uitwisselen tussen culturen en generaties.
De dienst Milieuraadgeving lanceerde dus kookworkshops naast het project “Onverkocht niet verloren”, en dit samen met het Huis van de Vrouw, het Wijkhuis Helmet, het Maison Biloba Huis, de vzw De Schakel, het wijkcentrum Eva en BEES coop. In 2019 worden nog andere workshops met andere verenigingen georganiseerd; het blijft de ambitie om ontvangen producten op te waarderen en de kennis hieromtrent onder de deelnemers te verspreiden.
Op basis van de groenten en het fruit die de avond voordien door de supermarkten werden geleverd, hebben de deelnemers met de hulp van de ervaren koks, Marie-Noëlle Dubus en Sylvie Dejardin, vegetarische hamburgers, gevarieerde soepen en salades en andere soorten broodpudding op basis van oudbakken brood.
De begunstigden konden ter plaatse in alle gezelligheid hun bereidingen proeven of ze konden ze meenemen in hun eigen verpakkingen.
Hier vindt u het recept van de vegetarische hamburger:
Recept van de vegetarische hamburger (voor 8 kleine hamburgers)
- 1/3 havervlokken
- 1/3 fijngesneden seizoensgroenten
- 1/3 eieren
- Voor 100 gr groenten, 80 gr gemalen kaas – emmentaler of gruyère bijvoorbeeld of chiazaden.
- Sesamzaadjes, specerijen, olijfolie voor het bakken

De eieren kloppen, alle ingrediënten toevoegen en goed mengen.
De hamburgers maken in de holte van uw handpalm en ze door de sesamzaadjes halen (zie foto).
De olie verwarmen in een pan en de hamburgers langs beide kanten enkele minuten laten bakken.
Klaar!
Lever een bijdrage aan het project
U kent handelszaken die hun niet-verkochte waren willen schenken?
U wil graag helpen en vrijwilliger worden bij een van de Schaarbeekse partner-verenigingen?
Neem contact op met de dienst Milieuraadgeving.