Verzustering Schaarbeek - Beyoğlu

Schaarbeek en Beyoğlu hebben veel met elkaar gemeen en besloten daarom te verzusteren. Concreet bestaat het partnerschap tussen beide steden uit de uitwisseling van ervaringen en expertise.

Schaarbeek en Beyoğlu, nauw met elkaar verbonden

Beyoğlu is een van de gemeentes van het Turkse Istanbul. Beyoğlu ligt op de Europese oever van de Bosporus en staat bekend om haar Europees geïnspireerde architecturale erfgoed, net als om haar nachtleven en bloeiende cultuur.

Schaarbeek en Beyoğlu hebben heel wat met elkaar gemeen:

  • Erfgoed: Beide steden hebben een rijk architecturaal verleden dat ze volop restaureren en in ere herstellen;
  • Mobiliteit: Net als Schaarbeek, pakt Beyoğlu de uitdagingen aan met betrekking tot de bereikbaarheid van de stad en mobiliteit (projecten voor nieuwe openbaarvervoerlijnen en een nieuw metronet) ;
  • Cultuur: Cultuur speelt een belangrijke rol in beide gemeentes, die bijvoorbeeld actief hun culturele centra steunen;
  • Diversiteit: In beide steden woont een erg kosmopolitische bevolking met uiteenlopende godsdienstovertuigingen.

Om een samenwerkingskader uit te werken, werd de burgemeester van Schaarbeek op 19 en 20 september 2003 door zijn confrater van Beyoğlu ontvangen.

Ervaringen uitwisselen

Uiteindelijk zou de samenwerking bezegeld worden met een verzustering, goedgekeurd door de gemeenteraad in januari 2014. Beide gemeentes werken concreet samen aan diverse projecten: stadsvernieuwing en herwaarding van het erfgoed uit het begin van de 19de eeuw, herdynamisering van de handelsstraten, en culturele uitwisselingsprojecten (muziek, Turkse en Franstalige literatuur … ). Een vergelijkend onderzoek van de onderwijssystemen en een analyse van het succes van het College van Galata staan ook nog op het programma, en dat om te voldoen aan de verwachtingen van Schaarbeekse ouders van Turkse origine.