In Schaarbeek eten de kinderen hun bord leeg

Sinds januari wordt er veel beter gegeten in onze scholen. De 600 maaltijden en 2 500 kommen soep die dagelijks geserveerd worden, worden voortaan door een Belgisch familiebedrijf geleverd. Op het menu : biologisch, seizoensgebonden en fairtrade voedsel.

Het Schaarbeekse onderwijsnet bestaat uit 17 gemeentescholen. Voortaan worden in al hun eetzalen veel gezondere maaltijden geserveerd. Bij de vernieuwing van het contract voor de levering van schoolmaaltijden heeft de dienst Milieuraadgeving van de gemeente, met de hulp van het departement Gemeentelijk onderwijs, gezorgd dat wat er op de borden van onze kinderen komt voortaan van betere kwaliteit zal zijn.
Sinds januari zijn 90% van de graanproducten, 95% van het fruit en 100% van de peulvruchten en de eieren bio. De groenten en het fruit zijn zo seizoensgebonden mogelijk. Er gaat bijzondere aandacht uit naar de kwaliteit van het vlees en de vis van duurzame visvangst!

Végétables

De scholen volgen het voorbeeld van de crèches

Om minder vlees te consumeren zijn er elke donderdag vegetarische maaltijden voor wie warm wil eten. Zelfs elke dag voor de kinderen die dat willen! Het is dan ook niet verwonderlijk dat er geen genetisch gemanipuleerd voedsel op de borden van de Schaarbeekse kinderen komt.
Sinds een aantal jaren bieden al onze gemeenschapscrèches 100% biologische maaltijden aan. Het is logisch dat ook de kleuter- en lagere scholen gevolgd zijn.

Lekker, gezond en eerlijk!

Er is ook geen sprake meer van dat we voedsel duizenden kilometers laten afleggen. 50% van de producten is Belgisch, 95% Europees. De nieuwe leverancier selecteert de producten op basis van vervoer, productie, bewaring en de minst vervuilende verpakking. De bananen en de chocolade die toch van verder komen, dragen een fairtradelabel. We weten hoezeer de maaltijden een invloed hebben op de gezondheid van onze kinderen en van onze planeet. Schaarbeek stelt het voorbeeld en steunt zo de kinderen en hun familie.
De verandering was ook de gelegenheid om te werken aan het afvalbeheer en te streven naar zo weinig mogelijk voedselverspilling. Ten slotte was het natuurlijk ook ideaal om de Schaarbeekse kinderen zin te geven om hun bordjes helemaal leeg te eten!