Scholen zetten alles op alles voor ieders veiligheid

In deze coronatijden zorgen de directeurs en het personeel van onze scholen voor een strikte naleving van het gezondheidsprotocol dat in het leven is geroepen om de crisis in te dijken. Er zijn meer dan 30.000 leerlingen in Schaarbeek, in alle onderwijsnetwerken samen. Voor de leerkrachten, de directieleden en het onderhoudspersoneel is het een titanenwerk om de veiligheid van iedereen in onze instellingen te garanderen. En wanneer een klas in quarantaine moet, gaan sommige leerkrachten tot het uiterste om toch een hechte band met hun leerlingen te bewaren. Twee leerkrachten uit Schaarbeek getuigen.

Carole Van De Poel, klastitularis van het 6de leerjaar van Gemeenteschool nr. 16

De leerlingen kregen midden in de namiddag in de klas te horen dat we in quarantaine zouden worden geplaatst. Ik heb de studenten gerustgesteld en uitgelegd dat hun besmette klasgenote het goed stelde, dat we een uur de tijd hadden om ons voor te bereiden en dat we tijdens de quarantaine contact zouden houden. 

Ik behield de band met de leerlingen via de applicatie Classdojo. De paar ouders die nog niet ingelogd waren, heb ik opgebeld en gevraagd de applicatie te downloaden. Via Classdojo kon ik de leerlingen taken bezorgen (pdf's, links naar online oefeningen, video's), gesprekken voeren, de materie uitleggen via chat en het werk dat ze me per foto instuurden, corrigeren. Sommige leerlingen stuurden me video's van zichzelf of kleine berichtjes, gewoon om hallo te zeggen.

Steffi Degraeve, Zorgcoördinator in gemeentelijke basisschool Paviljoen

Voor Paviljoen blijft het cruciaal om alle maatregelen nauwkeurig te respecteren zonder het DNA te verliezen van de school. We blijven een warme school waar contact met kinderen en ouders belangrijk blijft. Zo mogen ouders nog steeds hun kinderen afzetten in de klas, met een mondmasker, nadat ze de handen hebben ontsmet, en met voldoende afstand. En dat loopt bijzonder vlot! We blijven ook sensibiliseren en duidelijk communiceren over de regels naar alle ouders.

In de klas zetten we zoveel mogelijk de klaswerking verder zoals voordien. We willen de kinderen de kans geven om in alle rust naar school te komen en hen niet angstig te maken maar wel alert, door bv. veel de handen te wassen. Als leerkracht zijn we extra waakzaam voor symptomen bij kinderen en bespreken we met het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB) wanneer een kind naar huis moet en wanneer niet.

De gemeenteschool Paviljoen sensibiliseert ouders en leerlingen op een ongedwongen manier om het DNA van de school te bewaren.