De dienst Netheid en Groene ruimtes van Schaarbeek heeft vogelhuisjes gemaakt en opgehangen in het Huart Hamoirpark. Gemeentelijke tuinman Benoît Chantrenne bedacht dit project om weer vogels naar de wijk rond het station van Schaarbeek te lokken. Hiervoor werkt hij samen met Natagora en SPAM, twee natuurbeschermingsverenigingen .
Schaarbeek Info: Hoe kwam u op dit vogelhuisjesproject?
Benoît Chantrenne: We willen de biodiversiteit in de wijk rond het station van Schaarbeek een duwtje in de rug geven. Daar zien we, behalve duiven en eksters, geen andere vogels. Twee weken geleden zag ik een mees. Da’s een goed teken, maar we moeten ons blijven inspannen.
S.I. : U heeft dus vogelhuisjes gemaakt en opgehangen in het Huart Hamoirpark, vlak boven het station.
B.C. : Inderdaad, we maakten deze vogelhuisjes uit recuperatiehout van gemeentelijke timmerlieden. Ook recupereerden we hout van onbruikbare pallets. En deze vogelhuisjes, volledig uit recuperatiemateriaal dus, plaatsten we op discrete plekken in het park. We installeerden ook een voederbak in het park en een andere op het Prinses Elisabethplein.
S.I. : Hoe gaan de vogels uw vogelhuisjes gebruiken?
B.C. : In de winter gaan ze die als schuilplaats gebruiken. In het voorjaar bouwen ze er een nest. En in de zomer maken we de vogelhuisjes open om te zien hoeveel er werden gebruikt. Daarna maken we ze proper voor de volgende winter.
S.I. : Welke soorten vogels hoopt u naar de wijk te lokken?
B.C. : We hopen natuurlijk mezen te zien, maar ook boomklevers, goudvinken, vinken, roodborstjes… Als het resultaat positief is, zullen we de in de wijk geobserveerde vogelsoorten in kaart brengen, met de hulp van de vereniging Natagora.
S.I. : Wanneer mogen we deze soorten in het park verwachten?
B.C. : Het kan even duren, misschien een jaar, maar ik ben er zeker van dat we binnenkort hun gezang zullen horen in de omgeving, eens de vogels hun weg naar hier hebben gevonden. En de jongen die in onze wijk geboren zullen worden, zullen er op hun beurt een nest maken.