U kreeg een inlichtingenformulier 43B toegezonden door de gemeente
Gebouwen worden geregistreerd bij de Federale overheidsdienst Financiën - Meting & Evaluatie (het voormalig kadaster) met een zekere comfortgraad.
Het doel van dit formulier is om de situatie van het onroerend goed op een globale manier bij te werken.
De gemeente is verantwoordelijk voor het verzenden van de inlichtingformulieren en het overmaken van de resultaten aan de Federale overheidsdienst Financiën, die een deskundige beoordeling zal uitvoeren op basis van het formulier en de inlichtingen waarover zij beschikt.
Wat is het kadastraal inkomen?
Het kadastraal inkomen (KI) is geen reëel inkomen, maar een fictief huurinkomen dat aan elk onroerend goed (gebouwen, gronden,...) wordt toegekend, ook al wordt het niet verhuurd.
Het KI geeft een indicatie van de waarde van het onroerend goed. Het vormt bijvoorbeeld de basis voor de berekening van de onroerende voorheffing.
Hoe wordt het kadastraal inkomen bepaald?
Het kadastraal inkomen komt overeen met het jaarlijks netto-huurinkomen dat u in 1975 voor het onroerend goed zou ontvangen als u het verhuurde. Om de huidige waarde van het onroerend goed te bepalen, wordt het kadastraal inkomen jaarlijks geïndexeerd.
De vaststelling van het kadastraal inkomen (KI) van de onroerende goederen in België, gebeurt door de Federale overheidsdienst Financiën.
Moet ik verbeteringswerken aan mijn woning aangeven bij het “Kadaster”?
Veel mensen investeren in hun woning om het wooncomfort te verhogen. Denk aan het plaatsen van een veranda, het afwerken van een zolder tot slaapkamer, of het installeren van centrale verwarming of van een (extra) badkamer. Maar wat velen niet weten, is dat zulke verbeteringswerken ook administratieve gevolgen kunnen hebben.
Als u een bestaande woning grondig verbouwt, dan wordt het kadastraal inkomen van de woning (her)berekend. U moet zelf het Kadaster op de hoogte brengen, binnen de 30 dagen na de voltooiing van de verbouwingswerken.
Wat gebeurt er na de aangifte?
Na je aangifte kan een ambtenaar van het Kadaster langskomen voor een plaatsbezoek. Op basis daarvan wordt het kadastraal inkomen herzien. Je ontvangt hiervan een kennisgeving per post. U heeft dan 2 maanden de tijd om uitleg te vragen of te betwisten. Daarna wordt het nieuwe kadastraal inkomen definitief en gebruikt voor toekomstige belastingberekeningen.
Wat als je geen of een onvolledige aangifte doet?
Als je verzuimt aangifte te doen of een onvolledige aangifte indient, riskeer je sancties. Bovendien kan het later bij verkoop of bij een controle alsnog aan het licht komen, wat vervelende gevolgen kan hebben.
Meer informatie
- over hoe het inlichtingenformulier in te vullen vindt u op onze FAQ- pagina
- over de (her)berekening van het KI vindt u op de pagina met vragen over het kadastraal inkomen op de website van de federale overheidsdienst Financiën.
Ofwel via post:
FOD Financiën | Algemeen beheer van erfgoeddocumentatie | Meting & Evaluatie | Brabant Centrum | Antenne 212
Gaston Crommenlaan 6 bus 462 te 9050 Ledeberg
Ofwel via mail: meow.antenne.212@minfin.fed.be
Ofwel via telefoon: 02/572 57 57
- over de onroerende voorheffing vindt u op de pagina over de onroerende voorheffing op de website van de gewestelijke overheidsdienst Brussels fiscaliteit
Ofwel via post:
Brussel Fiscaliteit
Sint-Lazarusplein 2 te 1210 Brussel
Ofwel via telefoon: 02/430.60.60 (maandag tot vrijdag, van 8:30 tot 16:30).
Ofwel ter plaatse aan het loket: Klik hier om een afspraak te maken.