Een nieuwe dojo in de Helmetwijk

De gemeente Schaarbeek heeft haar gloednieuwe dojo ingehuldigd. Deze dojo is volledig gewijd aan de judosport, en aan Judo Crossing, de club van Schaarbekenaar en Europees kampioen Toma Nikiforov. Deze nieuwe dojo bevindt zich middenin de Helmetwijk. “Iedereen zegt mij dat het een van de mooiste dojo’s van België is”, glundert Alain De Greef, de Voorzitter van de Judo Crossing Club.

Onze club werd opgericht in 1970. In die tijd zaten we in de buurt van het Liedtsplein. Eind jaren 70 zijn we naar de Colonel Picardstraat verhuisd, in de wijk van het station van Schaarbeek. Deze dojo werd beschouwd als een van de kleinste van België, maar we leverden toch heel goed werk. Vandaag zijn we een van de grootste van het land! ”

Voorzitter Alain De Greef en de hele Judo Crossing Club zijn dolblij met hun nieuwe infrastructuur; op de Helmetsesteenweg 343 hebben ze nu maar liefst 500 m² plaats om hun geliefde sport te beoefenen.

 

Dojo de Helmet

Een plek voor iedereen

Een tatami met twee competitievloeren, een opwarmingszaal, twee grote kleedkamers voor dames / meisjes en heren / jongens, een ontvangstruimte met zicht op de tatami... Er is aan iedereen gedacht, zelfs aan de antidopingcontroleurs. “Aan de ingang van het complex bevindt zich een antidopinglokaal waar de controles in alle veiligheid kunnen plaatsvinden”, legt de Voorzitter uit.

Nog een verwezenlijking van een Duurzaam Wijkcontract

Aan de voorkant van het gebouw bevinden zich 4 woningen die beheerd worden door de Schaarbeekse Haard. Aan de achterkant, de dojo. En daar tussenin een gezellige tuin die de twee gebouwen met elkaar verbindt.

In mei 2015 werd begonnen met de werken. Ze hebben € 2.360.000 gekost, en werden voor bijna 95% gefinancierd door Beliris en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Dit architecturaal project werd toevertrouwd aan MangerNielsenArchitects en Atelier de Visscher & Vincentelli. RenovaS, die de Wijkcontracten voor de gemeente Schaarbeek beheert, startte het project op in het kader van het Duurzaam Wijkcontract Helmet 2011-2014.