Geschiedenis van de straten: L'Olivierstraat

Kent u de geschiedenis van uw straat, uw wijk, uw gemeente? De dienst Archieven verzamelt de mooiste anekdotes over de straten en pleinen van Schaarbeek. De as van vandaag: L'Olivierstraat, de naam van deze weg, die de Josaphatstraat verbindt met de Haachtsesteenweg, is soms verwarrend... Dit is de reden.

Vóór 1836 is de toekomstige straat nog maar een weg die door moerasgewassen loopt, bezaaid met enkele boerderijen. Hier bevond zich onder meer het landgoed van bloemist Jean-Lambert Dumont, die de gewoonte had dagelijks bloemen op de rug van ezels te vervoeren om ze in het centrum van Brussel te verkopen via de Ezelsweg. (cf. straatgeschiedenis: de Josaphatstraat)

In 1836 wordt de weg de Onze-Lieve-Vrouwstraat. In de jaren 1850 krijgt deze de naam: rue de l’Olivier, om onbekende redenen. In 1871 besluit de gemeente Schaarbeek deze weg om te dopen tot ... L'Olivierstraat! Dit als eerbetoon aan Jean-Nicolas L’Olivier, een Belgische kolonel die onder meer zijn sporen verdiende tijdens de revolutie van 1830.

 

 
 

 

In deze zeer dichtbevolkte wijk bevonden zich ook een aantal doodlopende straten waaronder deRubensimpasse die uitgaf op de L'Olivierstraat. De meesten zijn vandaag verdwenen, maar de Rubensimpasse bestaat nog onder de naam Korte L'Olivierstraat.

 

 
 

 

De gebouwen in deze straat zijn hoofdzakelijk in neoklassieke stijl. Eén complex valt op: het arbeiderscomplex dat in 1903 werd gebouwd door architect Henri Jacobs voor de Schaarbeekse Haard.

 

Wilt u meer weten? Contacteer de dienst Gemeentearchieven (archieven@shaarbeek.be)

© Alle rechten voorbehouden