Geschiedenis van de straten: Het Liedtsplein

Kent u de geschiedenis van uw straat, uw wijk, uw gemeente? De dienst Archieven verzamelt de mooiste anekdotes over de straten en pleinen van Schaarbeek. De as van vandaag: Het Liedtsplein, als kruispunt van enkele verbindingswegen en tramlijnen.

Het Liedtsplein was altijd al een van de meest iconische plaatsen van de gemeente Schaarbeek. Als kruispunt van enkele verbindingswegen en tramlijnen passeren er nu nog altijd veel mensen.

Eerste plein

In 1852 wordt een eerste pleintje gecreëerd. Dat bestaat uit de verbreding van de Brabantstraat op het kruispunt van de Liedts- en Van de Weyerstraat. In 1859 krijgt het een naam als eerbetoon aan baron Charles Liedts (1802-1878), politicus.

In 1863 wordt door twee koninklijke besluiten beslist om een laan naar Laken aan te leggen (de toekomstige Koninginnelaan). De plannen worden in 1865 opgemaakt door inspecteur-wegopzichter Jules Besme. Daarin is dus de uitbreiding van het plein voorzien. De werken starten dan in 1868.

 
 

De zaak Gallait

Het project dreigt echter op een valse noot te eindigen door het verzet van de schilder Louis Gallait. De plannen voorzien immers om een deel van de tuin van zijn woning op de hoek van de Groenstraat en de Paleizenstraat af te snijden. Ook na het overlijden van de kunstenaar in 1887 weigeren zijn erfgenamen de onteigening van het terrein. Koning Leopold II, die de laan vaak gebruikt om van het ene paleis naar het andere te gaan, moet tussenbeide komen om een oplossing te vinden en het plein aan het einde van de negentiende eeuw uiteindelijk wel degelijk te kunnen aanleggen.

 
 

De verdwenen kiosk

Vanaf het einde van de 19e eeuw vestigen zich verschillende winkels, cafés en vergaderzalen van politieke verenigingen en kunstorganisaties op het Liedtsplein. Naast het vermaak voor de voorbijgangers worden er op zon- en feestdagen kleine concerten georganiseerd op een demonteerbare kiosk.

In 1912 besluit het gemeentebestuur een permanente kiosk te laten bouwen in het midden van het plein. De plannen worden gerealiseerd door de gemeentearchitect Adolphe Paillet. De metalen structuur wordt ontworpen in art-nouveaustijl en de koepel bovenop de kiosk verwijst naar die van de nabijgelegen Sint-Mariakerk.

Na het begin van de oorlog wordt in 1941 beslist om in de kelder van de kiosk een schuilkelder te bouwen. De kiosk wordt volledig verwoest, waarschijnlijk aan het einde van de jaren 40 of aan het begin van de jaren 50.

 
 

Wilt u meer weten? Contacteer de dienst Gemeentearchieven (archieven@shaarbeek.be)

© Alle rechten voorbehouden