La Lustrerie in de schijnwerpers

In 20 jaar tijd is Schaarbeek helemaal veranderd. Haar wijken werden verfraaid, haar gebouwen werden gemoderniseerd,... Belangrijke plaatsen getuigen van deze transformatie, zoals La Lustrerie, een bedrijvencentrum binnenin een huizenblok, op wandelafstand van het Liedtsplein.

20 jaar van stadsvernieuwing

La Lustrerie is een oude verlichtingsfabriek. Met het Duurzame Wijkcontract (DWC) Paviljoen (actief van 1998 tot 2001) wou de gemeente Schaarbeek er een bedrijvencentrum vestigen om werkzoekenden aan te moedigen hun eigen bedrijf op te richten.

Op het gelijkvloers kunt u de architecten van het bureau AGWA tegenkomen. Benoît Vandenbulcke, een van de vennoten van het bureau, is zeer tevreden over de inplanting. “Het heeft niet de sfeer van een klassiek bureau”, benadrukt hij. “Het is een leuk kader en een dynamische plek. Het heeft iets collegiaals“.
Op de 2de verdieping kunt u op industrieel ontwerper Judicaël Cornu botsen. “Ik voel me supergoed in La Lustrerie, des te meer omdat ik in de wijk woon. In de omgeving is er een heel ecosysteem waarvan we kunnen genieten: cafés, biomarkten, enkele groene ruimtes…".

Een oase van rust

Al deze mensen kunnen uiteraard rekenen op de steun van vzw ILES. Samen met de Lokale Missie van Schaarbeek was ILES verantwoordelijk voor het project rond La Lustrerie. “La Lustrerie helpt de wijk vernieuwen”, benadrukt Christelle Cornez, directrice van het centrum. “Mensen die voorbij het hekwerk lopen, zijn altijd verrast door de oase van rust in de tuin en het interieur van het huizenblok“.
Sinds de inhuldiging in 2006 voelen Christelle Cornez en haar team zich echt geïntegreerd in de wijk. En met het volgende DWC van Schaarbeek (Stephenson) zullen opnieuw de omliggende straten worden aangepakt. “Uiteraard hopen we daaraan te kunnen meewerken en te groeien”, aldus de directrice van La Lustrerie.

Info:

www.lalustrerie.be 
Paleizenstraat, 153
video