Zichtbaarheid – Veilig te voet

Bij duisternis en slechte zichtbaarheid is het belangrijk om goed zichtbaar te zijn in het verkeer. Hieronder vindt je enkele tips om je zichtbaarheid te vergroten en de anderen beter te zien. Een goedwerkende en juist afgestelde verlichting/fluorescerende kledij/accessoires en een verantwoordelijke houding in het verkeer maken jezelf en andere weggebruikers meer zichtbaar op de weg en voorkomt dat je anderen niet verblindt.

Reflecterende kledij en accessoires

  • Een voetganger met donkere kledij is maar op 20 meter zichtbaar voor een chauffeur. Als voetganger moet je je daar heel goed van bewust zijn, zeker als je oversteekt in het donker of op de rijbaan stapt.
  • Een chauffeur die 50 km/u rijdt en plots een donker geklede voetganger opmerkt, kan onmogelijk nog op tijd stoppen, want hij heeft 26 meter nodig om zijn auto tot stilstand te brengen (in ideale omstandigheden op een droog wegdek).
  • Draag je lichtkleurige kledij in het donker, dan ben je zichtbaar vanop 50 meter.
  • Wie reflecterende kledij draagt is in het donker al zichtbaar op 150 meter! Dat maakt een heel groot verschil.
  • Meer info over reflecterende kledij en accessoires vind je op hier.

Schaarbeek biedt u fluorescerende kits aan. Indien u van dit aanbod gebruik wenst te maken, gelieve een e-mail te sturen naar mobiliteit@1030.be. Opgelet: beperkte voorraad!

Verlichting voetgangers

1) Aparte voetgangers

  • Aparte voetgangers die op de rijbaan stappen zijn niet verplicht om verlichting te dragen in het donker. Fluo-reflecterend materiaal is wel aan te raden (bv. voor joggers).

2) Groep voetgangers, vergezeld van een leider

  • Mogen in rijen rechts op de rijbaan stappen en moeten verlicht zijn in het donker of bij slechte zichtbaarheid met: vooraan links een wit of geel licht en achteraan links een rood licht
  • Als de groep lang is, moet er ook verlichting in het midden in de groep zijn. Dan moet er een of meerdere voetgangers een wit of geel licht goed zichtbaar aan hun linkerkant dragen, zodat de lengte van de groep vanop afstand goed zichtbaar is.
  • De groep mag ook links op de rijbaan stappen (indien met minimum vijf), maar dan moeten de voetgangers achter elkaar stappen en hun verlichting aan de rechterkant dragen én het rode licht vooraan en het witte licht achteraan.