Zichtbare kledij en accessoires

Bij duisternis en slechte zichtbaarheid is het belangrijk om goed zichtbaar te zijn in het verkeer. Hieronder vindt je enkele tips om je zichtbaarheid te vergroten en de anderen beter te zien. Een goedwerkende en juist afgestelde verlichting/fluorescerende kledij/accessoires en een verantwoordelijke houding in het verkeer maken jezelf en andere weggebruikers meer zichtbaar op de weg en voorkomt dat je anderen niet verblindt.

Nut van fluorescerende en reflecterende kledij

Fluorescerende en reflecterende kledij/accessoires maken je beter zichtbaar in het verkeer. Ben je te voet of met de fiets, met de brom- of motorfiets, met de elektrische step, dan zien andere weggebruikers je veel sneller als je fluokledij of accessoires draagt.

  • Overdag vallen fluokleuren meer op dan andere kleuren.
  • In het blauwe licht van het schermerdonker vallen fluohesjes extra goed op.
  • In het donker zorgen de reflecterende gedeeltes ervoor dat je al zichtbaar bent vanop 150m als er licht op weerkaatst.

Donker gekleed ben je maar op 20 meter zichtbaar. Met lichtkleurige kledij is dat 50 meter en met reflecterende kledij ben je al zichtbaar op 150 meter!

 

Schaarbeek biedt u fluorescerende kits aan. Indien u van dit aanbod gebruik wenst te maken, gelieve een e-mail te sturen naar mobiliteit@1030.be. Opgelet: beperkte voorraad!

Kwaliteitsnorm van reflecterende kledij en accessoires

Er zijn Europese richtlijnen om de kwaliteit van fluo- en zichtbaarheidskledij te bepalen. Binnen de Europese Unie mag er in principe enkel materiaal verkocht worden dat getest en goedgekeurd is en het juiste certificaatsnummer draagt.

Professionele kledij (bv. voor wegenwerkers) moet het certificaat EN 20471 dragen om te voldoen als een persoonlijk beschermingsmiddel. Fluohesjes voor volwassenen voldoen vaak ook aan deze veeleisende norm.

Een fluohesje voor niet-professioneel gebruik moet voldoen aan de minder strenge norm EN 1150.

Staat een van de certificaatsnummers in of op het fluohesje vermeld, dan ben je zeker dat het voldoet aan de minimumeisen voor fluorescerend en reflecterend materiaal. Het mag bovendien aan de zijkant geen openingen hebben van meer dan 5 cm.

Een verantwoordelijke houding in het verkeer

Naast het dragen van opvallende kledij en accessoires, maakt een verantwoordelijke houding in het verkeer jezelf meer zichtbaar op de weg en maakt andere weggebruikers meer zichtbaar voor jou. Neem gerust een kijkje op de pagina met aandachtspunten voor voetgangers, fietsers, auto’s, motors en de elektrische step.