De crisis haalt de veelzijdigheid van de gemeenteteams naar boven

Maart 2020, begin van de lockdown. Om de sociale afstand op het werk te respecteren, verkleinde de gemeente de teams van de diensten Netheid en Groene Ruimtes. Maar tijdens de lockdown nam het op te ruimen afval niet af, integendeel... Daarom staken de tuiniers van Groene Ruimtes hun collega's van Netheid een handje toe. De twee diensten maakten van de situatie gebruik om beter samen te werken en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen.

Een medewerker van de dienst Netheid biedt versterking aan de teams van Groene Ruimtes voor de aanplantingen aan de Voltairelaan.

Terwijl onze tuiniers de dienst Netheid een handje hielpen, moesten ze de groenvoorzieningen in Schaarbeek een paar weken in de wacht zetten. Met de versoepeling eind mei namen ze opnieuw de parken en planten onder handen. En deze keer hielpen de teams van de dienst Netheid hen om de groenvoorzieningen te verzorgen. Want tijdens de lockdown stopten de planten niet met groeien, wel integendeel!

Onze tuiniers (en leerling-tuiniers van de dienst Netheid) leverden geweldig werk! In 5 maanden tijd haalden ze alle achterstand in die door de lockdown was ontstaan. Ze voerden alle taken uit die ze hadden moeten uitstellen (snoeien van bomen en planten, aanplantingen...), met uitzondering van de bloemperken op onze pleinen en in de wijken (zie kaderstuk).

Veelzijdigheid troef

De krachtenbundeling zorgde voor nieuwe vaardigheden en knowhow binnen de twee diensten. De medewerkers van Netheid leerden tuinieren en vice versa. Anderen ontwikkelden hun leiderschapsvaardigheden door hun leerling-medewerkers te coachen. Voor een aantal mensen van Netheid was het tuinieren een erg leuke kennismaking. Zij zetten nu hun opleiding voort om helemaal polyvalent te worden!

En waar zijn de bloemen?

Misschien is het u opgevallen dat Schaarbeek minder bloemrijk is dan de voorgaande jaren. Maak u geen zorgen, de gemeente is de bloemen niet vergeten. Om de vertraging door de lockdown in te halen, hebben onze tuiniers zich in de eerste plaats toegelegd op de planten en de groene ruimtes, en minder op decoratieve bloemen. Zodra deze crisis achter de rug is, nemen onze tuiniers de bloemenperken van Schaarbeek onder handen.

Meer info over het beheer van de groene ruimtes in Schaarbeek >>>