30 juli 2024 is de Werelddag tegen mensenhandel
Schaarbeek neemt deel aan de Blue Heart-campagne van de Verenigde Naties tegen mensenhandel!
Van 29 juli tot 2 augustus draagt het gemeentepersoneel de Blue Heart-pin. Informatiefolders zullen dan beschikbaar zijn in de gemeentekantoren. Ten slotte zullen ook het gemeentehuis en het Colignonplein in het blauw verlicht worden.
Mensenhandel is niet zo ver weg als u denkt…
Mensenhandel is de economische of seksuele uitbuiting van personen om er geld mee te verdienen (gedwongen werk of diensten, prostitutie, slavernij of met slavernij te vergelijken praktijken, verwijderen van organen). Uitbuiters maken gebruik van misbruik van gezag, bedreigingen, geweld of andere vormen van dwang.
Bijna 1 op de 3 slachtoffers wordt uitgebuit door een of meer leden van hun naaste omgeving.
Wat betekent mensenhandel concreet in België?
- In België worden buitenlandse mannen zonder het nodige beschermingsmateriaal te werk gesteld op bouwwerven, wonen in caravans of huizen, vaak in slechte staat en zonder stromend water. Als ze slachtoffer worden van een arbeidsongeval, zijn ze niet verzekerd en krijgen ze niet de gepaste (of noodzakelijke) medische zorgen.
- Mannen en vrouwen kunnen slachtoffer worden van economische uitbuiting. Dat zien we bijvoorbeeld in de horecasector. Ze werken meer dan 12 u per dag als afwasser, kok, schoonmaakpersoneel, … en moeten vaak in de kelder van hun werkplek verblijven. Ze worden slachtoffer van psychisch en fysiek geweld en krijgen de opdracht onzichtbaar te blijven voor het cliënteel van de horecazaak. Daardoor kunnen ze hun slaapplaats niet verlaten doorheen de dag, tijdens de openingsuren van de horecazaak.
- Niet-begeleide minderjarige vreemdelingen worden gedwongen om strafbare feiten te plegen, en worden ingezet om inbraken te plegen of drugs te verkopen.
- Belgische meisjes en buitenlandse vrouwen worden in de prostitutie gedwongen door tienerpooiers.
In België zijn er momenteel 23.000 vermoedelijke slachtoffers van mensenhandel.
Deze situaties zijn illegaal.
Wat kan ik doen?
Kent u or herkent u iemand die zich in deze situatie bevindt? Meld het via www.stoptraite.be of door te bellen naar het volgende nummer 078/055 800. U kunt ook contact nemen met PAG-ASA, het Brusselse hulpcentrum voor slachtoffers van mensenhandel. Uit deze situaties geraken is mogelijk!
Videos
Meer info :
www.stoptraite.be – 078/055 800
PAG-ASA – Cellebroersstraat 16b, 1000 Brussel - 02 511 64 64 - info@pag-asa.be www.pag-asa.be