Kriekelaars in Schaarbeek: een blijvende traditie

Op 14 maart plantten de Bûûmplanters drie Schaarbeekse kriekelaars aan in het Jospahatpark. Met deze aanplanting brengen de Bûûmplanters niet alleen meer groen en diversiteit maar geven ze een prachtig stukje Brussels fruitpatrimonium een mooie plek in het historische park. Deze aanplanting gebeurde in samenwerking met het gemeentepersoneel en Leefmilieu Brussel. In de komende jaren wordt deze collaboratie verdergezet om het park verder te diversifiëren.


Zied de beheerder van Josaphatpark en Thomas de Bûûmplanter bij één van de kriekelaars.

De kriekelaars produceren de Schaarbeekse kriek die van oudsher werd gebruikt om het wereldberoemde kriekbier te brouwen. De kweek en verwerking ervan is een zeer oude Schaarbeekse traditie. Sporen van de Schaarbeekse krieken reiken terug tot in de 17de eeuw. In de 19de-eeuwse fresco’s van het gemeentehuis vindt je er verwijzingen naar en dat wijst erop dat deze teelt ooit een belangrijke plaats bekleedde in Schaarbeek. De vruchten geven een specifieke smaak aan het bier omdat ze iets zoeter zijn en bovendien zijn ze klein, is er minder vruchtvlees en verleent hun pit een lichte amandelsmaak aan het bier.

Kriekenoogst in ruil voor kriekenbier

De Bûûmplanters en GC de Kriekelaar werken al jaren samen om Schaarbeekse kriekelaars onder Schaarbeekenaren te verdelen. Ze worden in privétuinen aangeplant en de kriekenoogst wordt jaarlijks opgehaald en gebruikt om een hyperlokaal kriekenbier te brouwen. Dit gebeurt in brouwerij La Mule (Rubensstraat). Het bier wordt vervolgens herverdeeld onder de mensen die hun oogst afstonden.

INFO

Buumplanters.be