In mei tooit Schaarbeek zich in alle kleuren van de inclusiviteit

Ter ere van de Internationale Dag tegen Holebifobie en Transfobie (17 mei) de inclusieve regenboogvlag (Progress Pride) zal van 2 tot en met 31 mei voor het tweede jaar op rij op het Gemeentehuis wapperen.

Zolang hun rechten niet gewaarborgd zijn en de mensen in kwestie gediscrimineerd blijven, zal Schaarbeek de LGBTQIA+ gemeenschap blijven steunen. Als 'All Gender Welcome'-gemeente zal zij, dankzij de actie van de dienst Gelijke Kansen, bewustmakingsacties met een inclusief doel blijven voeren: het tonen van de regenboogvlag in de openbare ruimte of in de communicatie van de gemeente, filmvoorstellingen, enz. De gemeente zal in november ook een grote conferentie over dit thema organiseren.

*LGBTQIA+: Dit acroniem verwijst naar de diversiteit van genders en seksuele oriëntaties: Lesbisch, Gay, Biseksueel, Trans, Queer, Interseks en Aseksueel of Aromantisch. Deze termen benoemen, is ze laten bestaan!

Van Rainbow Flag tot Pride Progress: de evolutie van de regenboogvlag doorheen de tijd

De vlag bij zijn oorsprong: de Rainbow Flag

De Rainbow Flag, in 1978 in San Francisco gemaakt door kunstenaar Gilbert Baker, is het symbool van de Gay Pride. Ze vertegenwoordigt de trots van de diversiteit van de LGBTQIA+-gemeenschap.

De Progress Pride-vlag ontstond in 2018

De toevoeging van een dubbel onderscheidingsteken in vergelijking met de Rainbow Flag vestigt de aandacht op de gemarginaliseerde groepen binnen de LGBTQIA+ gemeenschap: wit, roze en blauw voor transgenders. Zwarte en bruine strepen werden toegevoegd om ook geracialiseerde mensen te betrekken. De pijl naar rechts symboliseert de vooruitgang. In 2021 worden in een nieuwe versie van deze vlag interseks-personen opgenomen (gele + paarse cirkel).

Meer info om Vertoning van de documentaire ‘Expressions mixtes 2’