Veilig aanbidding!

UPDATE: Vanaf 20 mei 2020 is de aanwezigheid van 30 personen bij begrafenissen toegestaan

 

April en mei zijn traditiegetrouw de maanden van inwijdings-, levensbeschouwelijke en religieuze feesten. Door de huidige coronamaatregelen kunnen die evenementen niet verlopen zoals gebruikelijk. Met het oog op ieders veiligheid willen we graag de regels nogmaals op een rijtje zetten.

Een overzicht:

1/ Alle gebedsmomenten, vieringen en samenscholingen zijn tot nader order verboden, met uitzondering van:

  • Begrafenisceremonies, maar enkel in aanwezigheid van maximaal 15 personen, met een afstand van 1,5 meter tussen elke persoon en zonder de mogelijkheid van blootstelling van het lichaam.
  • Religieuze huwelijken, maar enkel in het bijzijn van de echtgenoten, hun getuigen en de bedienaar van de eredienst.

Gebedshuizen blijven open, maar de socialdistancingregels moeten in acht worden genomen. De beheerders van die gebouwen moeten de daartoe noodzakelijke regels vastleggen en aandachtig toezien op de naleving ervan.

2/Alle privé- en openbare bijeenkomsten worden verboden.

  • Lichaamsbeweging in de buitenlucht is toegestaan. Dat kan met gezinsleden die onder hetzelfde dak wonen of met een vriend.
  • Een bezoek aan een familielid of vriend die niet onder hetzelfde dak woont is niet toegelaten. De enige uitzondering is om hulp te bieden aan kwetsbare familieleden (ouderen, mindervaliden, minderjarigen en andere kwetsbare persone).

3/ Handelszaken  waarbij die religieuze en levensbeschouwelijke momenten voor een toename van de activiteiten zorgen, wordt gevraagd om de gezondheidsmaatregelen na te leven en pakketten, bestellingen of leveringen te organiseren om drukke momenten te vermijden. Kort samengevat:

  • De eigenaar van de winkel moet erop toezien dat een veilige afstand van 1,5 meter tussen klanten mogelijk is.
  • De winkel behoudt zijn gebruikelijke openingsuren en -dagen, zoals die van toepassing waren voor de maatregelen.
  • Solden en promoties zijn niet toegelaten.
  • Handelaars wordt gevraagd om zoveel mogelijk te anticiperen op piekuren van klanten door bijvoorbeeld een afhaalsysteem te organiseren.

Downloadbare affiche voor handelaars >>>

De maand van de ramadan

Heel wat godsdiensten en levensbeschouwingen bieden livestream-alternatieven voor vieringen.

Tijdens de ramadanmaand komen er ook preventieacties in wijken die tijdens die periode gewoonlijk veel mensen op de been brengen. De gemeenschapswachten blijven op ronde gaan en de inwoners wijzen op de gezondheidsmaatregelen. Dat doen ze zeven dagen per week van 19.00 uur tot middernacht.

Voor meer informatie: