Vergeet de bijen tussen de straatstenen niet

In Brussel zijn er meer dan 190 bijensoorten. Ze zijn allemaal ontzettend belangrijk voor de bestuiving en dus de voortplanting van wilde planten en sommige groenten en fruit. Heel wat bijen nestelen zich tussen de tegels van voetpaden. Maar geen paniek, die bijen zijn niet agressief. Bescherm ze!

Slechts één soort, de honingbij, produceert honing en wordt hiervoor in bijenkorven gekweekt. De andere bijensoorten leven in gevarieerde schuilplaatsen zoals holle stammen, taluds, spleten in de muur... De grote meerderheid van die bijen leeft onder de grond. In de stad nestelen ze zich vaak tussen de tegels van voetpaden.

Hoe herkent u ze?

Wilde bijen leven alleen of verenigen hun individuele nesten in 'bijendorpen' die afhankelijk van de soort gedurende enkele weken, in de lente of in de zomer, actief zijn. De nesten zijn soms te herkennen aan de kleine hoopjes zand tussen de tegels van de voetpaden. De bijen komen soms letterlijk uit de grond.

Hoewel ze kleine zwermen vormen, zijn ze niet agressief. U hoeft zich dus geen zorgen te maken als u een zwerm tegenkomt, integendeel!