Voornaam: Marc. Beroep: sgraffitikunstenaar

Marc Frognet is gespecialiseerd in het restaureren van sgraffiti. Hij woont al meer dan 20 jaar in Schaarbeek en restaureerde onlangs de sgraffiti op de gevel van het huis aan de Eugène Demolderlaan nr. 6. Dankzij zijn werk wonnen de eigenaars van dit huis de tweede prijs in de Erfgoedprijs van de gemeente Schaarbeek. We stelden Marc Frognet enkele vragen over zijn carrière .

Marc Frognet (links) is de kunstenaar van de restauratie van de sgraffiti aan de Eugène Demolderlaan nr. 6.

Schaarbeek: Wanneer ben je je beginnen te interesseren voor sgraffiti?

Marc Frognet: Ik heb een opleiding als lasser. Ik heb altijd als zelfstandig ambachtsman gewerkt. Tijdens mijn werk in de bouw raakte ik geïnteresseerd in oude bouwtechnieken waarbij andere materialen dan cement werden gebruikt. Dat zette me ertoe aan een cursus sgraffitotechnieken te volgen. Ik heb met mijn lesgeefster, Elise Raimbault, aan enkele restauraties meegewerkt. Daarna ben ik alleen gaan werken.

S.: Kun je wat meer vertellen over de restauratie van de sgraffiti aan de Eugène Demolderlaan 6?

M.F.: Die sgraffiti werden gemaakt door de Schaarbeekse schilder en affichekunstenaar Henri Privat-Livemont. Het was een erg leuke opdracht, met veel uitdagingen. Voor een van de verdwenen sgraffiti moesten we in de archieven op zoek naar een ansichtkaart uit die periode, iets wat zijn werk weerspiegelde.

S.: Word je geïnspireerd door een gemeente als Schaarbeek, met zo'n rijk erfgoed?

M.F.: Zeker, in Schaarbeek wemelt het van de sgraffiti! Als je rondloopt, hoef je maar naar boven te kijken, je ontdekt er overal. Jammer genoeg zijn veel sgraffiti in slechte staat. Ze worden door sommige huiseigenaren verwaarloosd. Een gerestaureerde sgraffito betekent echter een opwaardering van hun eigendom en van het erfgoed.

Info:

FB : Sgraffitikunstenaars - Art nouveau

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest biedt premies aan voor het restaureren van het kleine onbeschermde erfgoed, waaronder sgraffiti.

Meer info >>>

 

Wat is een sgraffito?

Volgens de Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed is een sgraffito een decoratieve muurtechniek waarbij men een donkere pleisterlaag met een lichtgekleurde pleisterlaag bedekt. Door de bovenste laag gedeeltelijk weg te nemen ontstaat een verdiepte tekening. De sgraffiti in Schaarbeek en Brussel die ons interesseren zijn gemaakt in de art-nouveauperiode (eind 19e, begin 20e eeuw). De ambachtslieden gebruikten kalk om de heldere pleisterlaag te creëren.