Zwembad Neptunium : de werken gaan vooruit !

Sinds de zomer van 2017 renoveert Beliris, de federale bouwheer van het Brussels Gewest, het zwembad Neptunium in Schaarbeek. Het renovatieproject omvat 5 fasen: asbestverwijdering, aanpakken van de betonstructuren, herstellen van de waterdichtheid, renoveren van de elektrische installaties en ook enkele energiebesparende ingrepen om het comfort van de zwemmers en zwemsters te vergroten. Waar staan we vandaag?

Om te beginnen is de asbestverwijdering voltooid. Alle zones waaruit asbest verwijderd werd, worden nu stap voor stap opnieuw betegeld.

Op het niveau van de bouwschil werden de achtergevels helemaal geïsoleerd en bepleisterd. De oude ramen werden vervangen en de daken heraangelegd om de energieprestaties van het gemeentelijk zwembad te verbeteren. Het grote bad werd ook helemaal vernieuwd.

Resten nog de nieuwe leuningen in staal en glas, die op dit moment geïnstalleerd worden. Het dakraam van het solarium en het gedeelte voor personen met beperkte mobiliteit moeten nog aangepast worden. De glijbaan, de oude springplanken en duikblokken die niet aan de veiligheidsnormen voldoen, zullen vervangen worden door nieuwe duikblokken.

Neptunium krijgt vorm

Samengevat: nadat het reusachtige werk van asbestverwijdering eind februari 2020 werd voltooid, krijgt de afwerking stilaan vorm. We kunnen ons al een beetje voorstellen hoe het nieuwe zwembad eruit zal zien. Toch wachten er nog een heleboel minder spectaculaire afwerkingen en moeten er nog heel wat technische zaken op punt gezet worden voordat het zwembad in de lente van 2022 de deuren weer open kan.