Geschiedenis van de straten: De Haachtsesteenweg

Kent u de geschiedenis van uw straat, uw wijk, uw gemeente? De dienst Archieven verzamelt de mooiste anekdotes over de straten en pleinen van Schaarbeek. De as van vandaag: De Haachtsesteenweg

De Haachtsesteenweg is een van de langste wegen van Schaarbeek. Hij begint in de buurt van de “Schaarbeeksepoort” (Kruidtuin) en doorkruist de gemeente van het zuiden naar het noordoosten. Vervolgens loopt hij verder via Evere, Diegem, Kampenhout en eindigt, zoals de naam al aangeeft, bij de gemeente Haacht in Vlaams-Brabant.

Ooit ontstaan als een eenvoudige weg door velden, is de Haachtsesteenweg in feite een erg oude handelsweg die Brussel met verschillende plattelandsdorpen verbindt. Langs het tracé ervan zijn overblijfselen uit de Romeinse tijd teruggevonden, zoals sporen van graven en bouwwerken ter hoogte van de nummers 251 tot 261.

 

 
 

 

In de buurt van deze weg ontwikkelt zich het dorpscentrum van Schaarbeek met zijn Romaanse kerk (vandaag de Louis Bertrandlaan). De weg is geplaveid in het midden van de vijftiende eeuw en wordt in de achttiende eeuw echt een brede steenweg. Met de komst van de spoorweg in de negentiende eeuw ondergaat het tracé van de oude weg enkele wijzigingen. In de jaren 1850 krijgt hij zijn definitieve naam “Haachtsesteenweg” .

 

 
 

 

Sinds de middeleeuwen is de structuur van de Haachtsesteenweg geleidelijk veranderd. In de negentiende eeuw worden stadspaleizen in neoklassieke stijl ingericht. De boerderijtjes eromheen worden beetje bij beetje vervangen door panden in allerlei stijlen.

 

 
 

 

Het opvallendste adres zie je echter niet vanaf de weg. Het gaat om het voormalige kasteel Eenens (nu Huis der Kunsten), gelegen op nr. 147. Dit huis wordt gebouwd in 1826 tussen de Haachtsesteenweg en de Koninklijke Sinte-Mariastraat. Op het einde van de negentiende eeuw, tijdens de verstedelijking van de wijk, wordt een deel van de tuin onteigend aan de kant van de Haachtsesteenweg en aan de kant van de Koninklijke Sinte-Mariastraat. Het kasteel bevindt zich dan ook in het huizenblok, omgeven door nieuwe woningen aan de straatkant.

 

 

Op de Haachtsesteenweg opent in 1842 de eerste gemeentelijke basisschool in Schaarbeek haar deuren. Het was eigenlijk een oud café dat ook dienst deed als gemeentehuis. School nr. 1 voor jongens blijft er tot 1907 en verhuist nadien naar het complex in de Josaphatstraat.

 

 

Vanaf 1870 verschijnt op de Haachtsesteenweg de eerste Brusselse tramlijn: de lijn die van het Terkamerenbos komt. In 1874 wordt een tramdepot langs de weg gebouwd, op de hoek van de Rubensstraat. Op het voorplein van de Sint-Servaaskerk is nog een van de weinige oude wachthuisjes te bewonderen die nog in Brussel bewaard zijn.

 

 

Langs de Haachtsesteenweg waren er ook verschillende herbergen, zoals “À la Rose Blanche” op nr. 357 of “Aux Trois Rois” op nr. 371. Laatstgenoemde, gebouwd in de 18de eeuw, was een oud poststation vooraleer het een café werd. Het is daar dat de beroemde Pierre De Cruyer, genaamd ‘Pogge’, de ruzies van zijn ‘Alles es just’ beslecht. Na een lang leven sloot het etablissement in 2016 zijn deuren.

 

 
 

 

Wilt u meer weten? Neem contact op met de dienst Gemeentearchieven : 02/244 75 32 – archieven@schaerbeek.irisnet.be

 

© Alle rechten voorbehouden