Prinses Elisabeth: het tuinplein bij uitstek

In 20 jaar tijd is Schaarbeek helemaal veranderd. Haar wijken werden verfraaid, haar gebouwen werden gemoderniseerd,... Belangrijke plaatsen getuigen van deze transformatie, zoals het Prinses Elisabethplein, een plek waar het goed toeven is .

20 ans de rénovation

De treinen in het station van Schaarbeek, tram 92 en bus 59, voetgangers, fietsers en auto’s: het Prinses Elisabethplein is altijd al een verzamelpunt geweest. Maar de inrichting ervan liet veel te wensen over. Daarom werd het in 2010 in een nieuw jasje gestoken.

In lijn met het concept als tuinplein heeft de centrale ring nu grote groene ruimten en voetgangerspaden. De centrale gang die uitgeeft op het station, is een verlengstuk van de groene strook van de Huart Hamoirlaan.

Een druk bezocht plein

Dit plein is een heuse oase in de stad,” verduidelijkt Benoît Chantrenne, die aan het hoofd staat van de tuinmannen van de wijk rond het station van Schaarbeek. “Dankzij Train World en het Train Hostel wordt het plein druk bezocht door toeristen die er komen picknicken of gewoon van de ruimte willen genieten. ”

Benoît en zijn team doen hun best om deze plek proper te houden. Het Prinses Elisabethplein is een prestigekwestie voor de tuinmannen. “Aanvankelijk waren er enkel gazon en wat bomen,” gaat Benoît Chantrenne verder. “Daarna plantten we enkele bloemen en eenjarige planten. Dit jaar legden we tijdelijke bloemenweiden aan. ”

Budgetbesparingen

Een bloemenweide biedt een groot voordeel tegenover eenjarige planten: ze vraagt minder onderhoud (enkel snoeien in de herfst) en de vaste planten groeien ieder jaar opnieuw. “Maar de aanleg van de groene ruimten op het plein is nog niet klaar,” besluit de tuinman. De dienst Netheid & Groene ruimten denkt immers al volop aan toekomstige aanplantingen op het Prinses Elisabethplein. Wordt vervolgd ...

De heraanleg van het Prinses Elisabethplein in beelden: