Evenementen, animaties, tentoonstellingen

Wil u iets leuks doen samen met uw gezin of uw vrienden? Uw kids de leesmicrobe te pakken laten krijgen? Of wil u graag bijleren, debatteren, nadenken ... ? De Bibliotheken van Schaarbeek stellen u het hele jaar door een brede waaier aan activiteiten voor .

Evenementen

Naast de deelname aan topevenementen (bijv.: Europalia Turkije in 2015, artiestenparcours ART1030... ), werken de bibliotheken ook mee aan talrijke themaprojecten. Stuk voor stuk gelegenheden om het cultuuraanbod uit te breiden, verschillende disciplines te verenigen en partnerships met plaatselijke culturele spelers aan te knopen.

 

 
vernissage art Afrique
 

Workshops en stages voor volwassenen

De bibliotheken zijn niet alleen een plaats om je cultureel te herbronnen, maar ook om jezelf te ontwikkelen dankzij de workshops en stages voor volwassenen.

Een greep uit het aanbod:

 • de leesclub: open voor iedereen en voor alle genres. Lezen is ook uitstekend excuus om ideeën te delen en die van anderen te horen;
 • schrijfworkshops;
 • kalligrafieworkshops;
 • Informaticalessen voor beginners en gevorderden;
atelier de calligraphie

Animaties voor kinderen

Uiteraard worden ook de kinderen (en hun gezinnen!) niet vergeten.

Om de allerkleinsten van leesplezier te laten proeven:

 • de animatiecyclus « Bébé et bébé sourd bouquinent » verwelkomt kids van 0 tot 4 jaar voor sessies waarbij verhalen worden voorgelezen, gefluisterd en getekend, elke eerste zondag van de maand;
 • De bibliotheken verwelkomen geregeld crèches voor levendige leessessies die worden afgerond met een vieruurtje.

  En we blijven ook de nieuwsgierigheid van de ‘grote mensen’ prikkelen:

 • de “Samedis en famille” nodigen gezinnen uit voor een gezellig moment rond thema-activiteiten;
 • de actie « Lire dans les parcs » nodigt deze zomer iedereen uit om gratis te komen lezen in de groenzones van de gemeente;
 • tijdens de schoolvakanties worden er geregeld stages en workshops georganiseerd (fotografie, muziek, stripverhalen...)
lire dans les parcs

Activiteiten voor de scholen

Elk jaar organiseren de bibliotheken een specifiek programma voor scholen, vanaf de kleuterklas tot het middelbaar onderwijs. Lezen staat uiteraard centraal. Maar dat is niet alles ... Iedereen kan komen genieten van de verhalen, animaties van de Mediatheek en nog veel meer activiteiten die op het programma staan!