2017

De jury bestaat uit

  • Fabienne Lontie, architecte (bureau Team Bouwmeester maître architecte / BMA)
  • Cédric Libert, architect, directeur van de afdeling Moderne Architectuur van de stichting CIVA
  • Benoît Moritz, architect (bureau MSA) en docent aan de Faculteit Architectuur van de ULB
  • Nicolas Boroukhoff, directeur van RenovaS
  • Marc Mawet, architect (bureau Matador) en docent aan de Faculteit Architectuur van de ULB

Laureaten

 

1e prijs: transformatie van een gebedsplaats in een tweegezinswoning, Jacques Rayéstraat 29

Architecten : Alexandra Bautista
Bouwheren: Woning 1: Audrey Moureau en Gilles Mourlon Beernaert; Woning 2: Amanda Bautista en Philippe Mullier

De voorgevel van de antoinistische gebedsplaats uit 1924 is opgenomen in de inventaris van het bouwkundig erfgoed van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
 In het oorspronkelijke gebouw waren aan de straatkant leefruimtes voor de antoinistische gemeenschap en aan de tuinkant een tempel. Na de ontwijding in 2010 stond het gebouw 4 jaar leeg tot het werd gekocht door twee jonge koppels. Voor hen waren de voorgevel en het potentieel dat de bijzondere ruimtes van het gebouw te bieden hadden heel aantrekkelijk.

 

Façade a rue

 

Het was de bedoeling om de plaats een nieuw leven te geven zonder aan het bijzondere karakter van de voorgevel en het volume van de tempel te raken. Daarbij werd nagedacht over een nieuwe manier om twee families onder één dak te laten wonen.

Het originele gebouw was nogal groot, daarom werd beslist om het in de hoogte en de diepte te verdelen. Op die manier heeft elk huis vier kamers verspreid over drie niveaus. Het “tempelgedeelte” werd in twee verdeeld en biedt nu plaats aan twee verdiepingen leefruimtes. Om een aanzienlijke hoeveelheid licht in de volumineuze ruimtes te brengen, werd de achtergevel volledig opengetrokken en kwamen er dakramen in de trappenhuizen en de woning.

Naast de gemeenschappelijke ingang die toegang geeft tot enkele gedeelde ruimtes (fietsruimte, wasruimte, kelders) heeft elk gezin een eigen ingang. Ook de achtertuin is opgedeeld.

 

 
Logement 2
Façade arrière
 

 

De jury benadrukte de volgende kwaliteiten van het project: ruimtelijkheid en natuurlijke lichtinval door circulatie- en snijwerk, ontwikkeling van een stedelijke gegroepeerde woonvorm, herbestemming van in onbruik geraakt vastgoed, milieu- en kunstkwaliteiten van het project, differentiatie van ruimtes in functie van de noden en wensen van twee gezinnen, discrete renovatie, bescheidenheid, aandacht voor de oorspronkelijke logica van het gebouw waardoor beperkingen worden omgezet in kansen.

http://www.architecturevivante.be 

 

1st prijs: Bouw van een eengezinswoning DK, Frédéric Pelletierstraat 98

Architecten : Emmanuel De Keersemaeker
Bouwheren : Emmanuel De Keersemaeker

Voor dit project werd een bestaand gebouw uit 1927 vergroot, meer bepaald het bijgebouw van een herenhuis op het Vergotesquare. Het bijgebouw bestond uit twee garages met een studio boven. Beide eigendommen zijn vandaag de dag gescheiden. Door de oorspronkelijke indeling kon het gebouw worden verhoogd en verdiept.

Nu is het gebouw omgevormd tot een eengezinswoning. De garage en het architectenbureau bevinden zich op het gelijkvloers, de keuken, de eetkamer en de woonkamer op de eerste verdieping. De tweede verdieping biedt plaats aan drie slaapkamers en een badkamer, de derde verdieping aan nog twee slaapkamers en een bureauruimte.

De architect moest er rekening mee houden dat het perceel aan de achterkant smaller is dan aan de voorkant. De achterkant van de bovenste verdieping loopt terug om de impact van het verlengstuk te verminderen.

 

 
EDK Architecte
EDK architecte
 

De ambitie om het hele project over de hele hoogte op één lijn te krijgen resulteert aan de straatkant in een voorgevel met harmonieuze proporties. Tussen de linker- en rechterkant en de boven- en onderkant van de gevel is er een mooi evenwicht tussen massief metselwerk en glaswerk. Door voor delen van het metselwerk gebruik te maken van het claustraverband is er lichtinval in de badkamer zonder dat er inkijk is.

De stijl is bewust eigentijds en minimalistisch. De architect wilde de klassieke stijl van de straat niet verstoren en iets ontwerpen in dialoog met de architectuur uit de buurt. De grijszwarte kleur van de bakstenen herinnert aan het herenhuis in art-decostijl op het Vergotesquare nummer 45. De gevel daarvan bevat zwarte en gouden decoratieve bakstenen.

De jury benadrukte de volgende kwaliteiten van het project: zoektocht naar een interessante relatie tussen het interieur en het exterieur en de voor- en achterkant, de architect nam de uitdaging aan om een project te ontwerpen in een ruimte met een beperkte, afgeknotte geometrie. Het resultaat is vanuit ruimtelijk oogpunt zeer positief, terwijl het toch een spaarzaam project blijft. Het idee om aan een oud gebouw te werken is interessant.

http://www.edk-architecte.eu